Kolejny mój przepis na coś słodkiego do kawy, a przy tym taniego, smacznego i szybkiego. Postanowiłam upiec śmietankowe ciasto z jeżynami i michałkami w białej czekoladzie. To kolejne ciasto które piekę, gdy potrzebuję upiec coś błyskawicznie. To kolejne moje błyskawiczne ciasto po murzynku z owocami. Ciasto z jeżynami i michałkami robi się bardzo szybko, a do przygotowania można wykorzystać różne owoce sezonowe. Całość przygotowania włącznie z pieczeniem zajmuje mi 35 minut. Ciasto wychodzi pyszne, wręcz idealne. To ciasto jest też wybawieniem na niespodziewane słodkie zachcianki domowników. Leniwce kuchenne, niecierpliwi i oszczędni będą też mieć radochę podczas przygotowywania tego ciasta, a właściwie braku przygotowania.
Ciasto z jeżynami i michałkami jest puszyste i wilgotne, tarte michałki zastępują w nim kruszonkę.
Polecam też:
Murzynek z kremem kokosowym
Kakaowe babeczki z jeżynami
Błyskawiczny murzynek z wiśniami
Polecam błyskawiczne ciasto z jeżynami i michałkami:
1, 5 szklanki mąki
1 jajko
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki śmietany 18 %
1/3 szklanki wody gazowanej
5 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
jeżyny
cukierki Michałki w białej czekoladzie
Przygotowanie:
Jajko wbijamy do misy robota, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Do szklanki o poj. 250 ml wlewamy olej, śmietanę i wodę gazowaną, dodajemy do masy jajecznej i miksujemy dalej. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jeszcze chwilkę miksujemy. Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, układamy jeżyny, posypujemy startymi 4 Michałkami
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp 180 C i pieczemy ok. 30 min.
Ciasto wyjmujemy, posypujemy jeszcze jednym tartym Michałkiem.
Ciasto jest najlepsze gdy jest jeszcze ciepłe, chociaż to nie jest zbyt zdrowe!
Smacznego !
Pingback: Murzynek z nektarynkami i jeżynami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię