Ciasto z mandarynek. Ciasto mandarynkowe. Świąteczny placek z mandarynek. Zapach, który najbardziej kojarzy mi się ze Świętami to … cytrusy, szczególnie uwielbiam aromat mandarynek i pomarańczy. Gdy obieram je ze skórki, od razu przed oczyma mam Święta Bożego Narodzenia. Nie lubię zaś zapachu cynamonu, przypraw korzennych, ani zapachu piernika, które dla wielu osób są symbolem Świąt.
Piotrek ostatnio przywiózł mi cały kosz mandarynek, przeważnie jadłam je nie przetworzone. Ale wczoraj wpadłam na pomysł, że wykorzystam je do ciasta. Kiedyś na BBC widziałam jak Nigella Lawson piekła ciasto z klementynek bez mąki z mielonymi migdałami, postanowiłam sama pokombinować ze składnikami, nie miałam akurat migdałów, postanowiłam upiec ciasto z dodatkiem mąki pszennej, z małą ilością jajek, a zamiast klementynek wykorzystałam słodkie, bezpestkowe mandarynki. Ciasto mandarynkowe jest pulchne, wilgotne i niezwykle aromatyczne. Po prostu pyszne! To ciasto idealnie nadaje się na Święta lub po prostu do herbaty, o czym przekonał się dzisiaj mój tato.
SKŁADNIKI na świąteczne ciasto z mandarynek, na formę o średnicy 24 cm i wysokości 5 cm
6 mandarynek ze skórą (bezpestkowe)
2 jajka
2/3 szklanki cukru
16 g cukru wanilinowego
5 łyżek oleju
1 ½ szklanki mąki
1 łyżka masła lub margaryny i 1 łyżka mąki do oprószenia formy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
cukier puder do posypania
Jak przygotować pyszne ciasto mandarynkowe: Wkładamy całe mandarynki do garnka z wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 1-1 ½ godziny. Kroimy mandarynki na pół, usuwamy pestki jeśli są, a następnie przekładamy do malaksera i miksujemy, studzimy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC. Przygotowujemy formę o średnicy ok. 24cm, smarujemy ją tłuszczem i oprószamy mąką lub bułką tartą.
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Do zmiksowanych mandarynek dodajemy jajka i oba cukry, miksujemy na gładko, dokładamy pozostałe składniki do malaksera i dokładnie mieszamy. Przekładamy (najlepiej za pomocą szpatułki) ciasto do przygotowanej wcześniej formy, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy ok. 50 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Ciasto mandarynkowe jest gotowe!
Ciasto jest gorzkie. Nie da się go zjeść
Może wina mandarynek?
Moje wyszło wspaniale, nie było gorzkie. Ciasto robiłam z półtorej porcji. Dzięki za przepis 😉