Śledzie w sosie pomidorowym z jałowcem

Śledzie w sosie pomidorowym z jałowcem. Miałam nie wstawiać już świątecznego przepisu na bloga, ale pomyślałam, że nie mogę Was zostawić na Wigilię bez nowego przepisu na wigilijne śledzie. Jak się dzisiaj sprężycie to na Wigilię będziecie mieć pyszne śledzie w sosie pomidorowym!

Śledzie w sosie pomidorowym

Tutaj znajdziecie zbiór naszych najlepszych przepisów na śledzie. Ten przepis na Śledzie w sosie pomidorowym z jałowcem to moja odpowiedź na przepis na śledzie po kaszubsku.

Składniki na duży słoik śledzi o pojemności 1 litra.
6 płatów śledzia
2 cebule średnie
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżeczki musztardy stołowej
2 łyżeczki chrzanu
2 łyżki octu
2 płaskie łyżeczki cukru
10 ziaren jałowca
do smaku sól i pieprz

Ja przygotować pyszne  śledzie w sosie pomidorowym z jałowcem? Śledzie zalewamy zimną wodą, odmaczamy z soli, zmieniając wodę kilkakrotnie. Osuszamy i kroimy w paseczki. Cebulę kroimy na ćwiartki, następnie siekamy w paseczki, szklimy na oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy utłuczony w moździerzu jałowiec, koncentrat pomidorowy, chrzan, musztardę, ocet, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, mieszamy trzepaczką, wlewamy olej i chwilkę dusimy, aż sos zgęstnieje, w razie potrzeb możemy podlać odrobiną wody. Studzimy i mieszamy ze śledziami, przekładamy do słoika, należy odczekać minimum dobę.
Smacznego i Wesołych Świąt.

Śledzie w sosie pomidorowym
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

5 myśli nt. „Śledzie w sosie pomidorowym z jałowcem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *