Ciasto z truskawkami na dużą blachę

Ciasto z truskawkami na dużą blachę

To truskawkowe ciasto jest wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Jest puszyste, lekkie, przygotowane na kefirze i oleju. Truskawki w tym cieście smakują latem. Do ciasta wykorzystałam składniki, które każdy ma w domu, jeśli nie macie kefiru to może być maślanka lub mleko, a truskawki są o tej porze wszędzie, więc  nie jest problemem, można je zastąpić innymi sezonowymi owocami.

Polecam Wam Przepisy z truskawkami na każdą okazję.Zobaczcie nasz wielki zbiór pomysłów na to co zrobić z truskawek – to same hity! Zebraliśmy nasze pomysły na ciasta, desery i dania z truskawkami na słodko i wytrawnie. Znajdziecie tu przepisy na sałatki, przekąski, koktajle i wszelakie słodkości z dodatkiem truskawek .

Ciasto z tego zdjęcia przygotowałam na urodziny Piotra, zabierał je do pracy, bardzo wszystkim smakowało. Było upieczone w dużej formie, dlatego jest podzielne, wszyscy się najedli biorąc po kilka kawałków :). Zdjęcia są jakie są, ale wstawiając to zdjęcie miałam tyle zapytań o szczegóły, jak nigdy wcześniej, nawet moje dziecko do mnie dzwoniło w sprawie tego ciasta, gdyż mieli zamiar je w domu upiec.

Można je upiec w mniejszej blaszce, będzie wtedy bardzo wysokie!

Składniki na ciasto z truskawkami na dużą blachę, moja forma miała wymiary 27 x 38 cm, jak chcecie by ciasto było wyższe to polecam mniejszą blaszkę:

4  jajka
1 szklanka drobnego cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
1 szklanka (250 ml) oleju np. rzepakowego
1 szklanka (250 ml) kefiru, maślanki lub mleka
3 szklanki (250 ml)  mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 g truskawek (odszypułkowane i przekrojone na pół albo na ćwiartki)

Wszystkie składniki na ciasto z truskawkami powinny mieć temperaturę pokojową.

Jajka, cukier i cukier wanilinowy wraz ze szczyptą soli, umieszczamy w misie miksera i ubijamy ok. 7 minut na najwyższych obrotach aż powstanie jasna, puszysta masa. Mikserem ręcznym ubijamy dłużej ok. 10 minut. Masa jajeczna podwoi swoja objętość. Do ubitej masy wlewamy powoli olej, cały czas ubijając. Następnie wlewamy powoli kefir, cały czas dalej ubijając. Bezpośrednio do masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy silikonową szpatułką.

Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pokrojone truskawki, można kłaść gęściej jedna obok drugiej. Pieczemy w temperaturze 170º C bez termoobiegu, przez około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy ciasto, studzimy. Ja piekę przeważnie 40 minut!

Po wystudzeniu puszyste ciasto z truskawkami  oprószyłam cukrem pudrem. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.