Ciasto z jabłkami, czyli kruche ciasto z prażonymi jabłkami
SKŁADNIKI:
- 1/2 kostka margaryn
- 1 łyżka margaryny do posmarowania formy
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- całe opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- 950 g jabłek prażonych
- 125 musli cappucino & granola z kawałkami czekolady
- 10 łyżek wiórek kokosowych
- 2 łyżki płatków czekoladowych
PRZYGOTOWANIE: Wymieszać w robocie sypkie produkty: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać połowę kostki margaryny pokrojoną w małe kostki, 1 jajko, mieszamy a następnie zagnieść ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.Blaszkę od tarty smarujemy łyżką margaryny i zamiast mąki obsypujemy ją wiórkami kokosowymi, przekładamy masę na blaszkę, rozprowadzamy ją dokładnie rękami na całej powierzchni i obsypujemy ją w środku wiórkami kokosowymi. Na ciasto wykładamy całe opakowanie prażonych jabłek, posypujemy je musli cappucino & granolą z kawałkami czekolady, posypujemy dodatkowo wiórkami kokosowymi i płatkami czekolady. Wstawiamy blaszkę do piekarnika nastawionego na 200 stopni lub 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy 30 minut.Studzimy ciasto i kroimy je na mniejsze kawałki.