Jeśli macie jagody i maliny, możecie je wykorzystać przygotowując ucierane ciasto. Ciasto malinowo-jagodowe z kruszonką.
Składniki na dużą blachę:
- 3 szkl mąki,
- 4 szt jajek,
- 1 szkl. cukru,
- 15 g proszku do pieczenia,
- 1 szt. margaryny,
- 2 szkl. malin,
- 1 szkl. jagód.
Margarynę rozpuścić. Wyspać szklankę cukru do miski, dodać margarynę, wbić po kolei 4 jajka i dokładnie wymieszać. Wsypać po kolei po 1 szkl. mąki , wymieszać (tak 3 razy), dodać mleko, pod koniec wsypać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Kłaść na blachę posmarowaną margaryną i posypaną bułka tartą. Ciasto wyłożyć świeżymi malinami i jagodami, posypać drobną kruszonką zrobioną z mąki, cukru i margaryny, piec 40 minut w temp. 180 stopni, potem włączyć dodatkowo na 10 minut termoobieg, gdy czas pieczenia dobiegnie końca wyłączyć, niech ciasto stygnie w piekarniku, po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.