Ciasto z owocami – malinami i jagodami

Jeśli macie jagody i maliny, możecie je wykorzystać przygotowując ucierane ciasto. Ciasto malinowo-jagodowe z kruszonką.

Składniki na dużą blachę:
  • 3 szkl mąki,
  • 4 szt jajek,
  • 1 szkl. cukru,
  • 15 g proszku do pieczenia,
  • 1 szt. margaryny,
  • 2 szkl. malin,
  • 1 szkl. jagód.

Margarynę rozpuścić. Wyspać szklankę cukru do miski, dodać margarynę, wbić po kolei 4 jajka i dokładnie wymieszać. Wsypać po kolei po 1 szkl. mąki , wymieszać (tak 3 razy), dodać mleko, pod koniec wsypać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Kłaść na blachę posmarowaną margaryną i posypaną bułka tartą. Ciasto wyłożyć świeżymi malinami i jagodami, posypać drobną kruszonką zrobioną z mąki, cukru i margaryny, piec 40 minut w temp. 180 stopni, potem włączyć dodatkowo na 10 minut termoobieg, gdy czas pieczenia dobiegnie końca wyłączyć, niech ciasto stygnie w piekarniku, po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.