Przepis na ciasto ucierane jest uniwersalny, można je przygotowywać z różnymi owocami. To ciasto ucierane z owocami zawsze wychodzi. Ciasto jest bardzo proste, przygotowuje się je szybko, jest do tego bardzo smaczne i lekkie. Truskawek kupiłam wczoraj 1,5 kg, więc oprócz wczorajszego crumble z z truskawkami upiekłam dzisiaj ciasto z truskawkami i kruszonką.
Gdy przyjdzie wreszcie lato to wtedy pieczemy ciasto z rabarbarem i kruszonką, które jest jednym z moich ulubionych ciast.
Polecam to Ciasto z truskawkami i kruszonką i posmakiem kokosa.
Składniki:
- 30 dag świeżych truskawek
- 1/2 kostki margaryny,
- 1 szkl. mąki,
- 1/2 szkl. wiórek kokosowych
- 2 szt jajka,
- 1/4 szkl. mleko,
- 1/2 szkl. cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na kruszonkę:
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1/4 kostki margaryny
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencję sypkiego piasku.
Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Wsypujemy 1/2 szklanki cukru do metalowej miski, wbijamy 2 jajka i dokładnie miksujemy za pomocą trzepaczki blendera (U mnie Triblade Kenwood). Wlewamy rozpuszczoną margarynę, miksujemy dalej. Wsypujemy po kolei mąkę, wymieszaną z wiórkami kokosowymi małymi porcjami, dodajemy mleko, pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia i szybko miksujemy. Ciasto wykładamy do silikonowej tortownicy, której nie trzeba smarować tłuszczem, jeśli używamy metalowej to smarujemy ją margaryną i posypujemy bułką tartą. Na cieście układamy truskawki, posypujemy kruszonką i pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni, wyłączamy, tam gdzie prześwitują truskawki posypujemy płatkami czekolady, wstawiamy do piekarnika aby czekolada się lekko rozpuściła, ciasto niech stygnie w piekarniku.
Smacznego!