Zamiast zacząć dietę po świętach, wolę grzeszyć dalej i zajadać się np. Crumble z truskawkami i kruszonką kokosową. Przygotowałam ten pyszny deser, gdyż kupiłam dzisiaj piękne, pachnące truskawki. A przy okazji pochwalić się moimi pięknymi porcelanowymi, wiosennymi foremkami NIKLAS do zapiekania. Foremki są takie wiosenne, żółte w białe kropki i świetnie nadają się do zapiekania w nich owoców pod kruszonką, szczególnie że taka foremka ma wielkość jednej porcji, nie trzeba Crumble kroić, każdy dostaje swoją porcję crumble.
Gorące, pachnące owoce pod kokosową, chrupiąca kruszonką to idealny deser na przywitanie wiosny. Dodałam do tradycyjnych składników na kruszonkę wiórki kokosowe. Podczas w pieczenia po całym domu roznosił się smakowity zapach.
Crumble z truskawkami i kruszonką kokosową są zapiekane w piekarniku, można tak przygotować również inne owoce. Crumble można podać z lodami albo bitą śmietaną.
Crumble z truskawkami i kruszonką kokosową:
Składniki:
- truskawki 250 g
- 2 łyżeczki kisielu truskawkowego lub 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- jeśli stosujemy mąkę ziemniaczaną, to dodatkowo 1 łyżka cukru
- 2 łyżki wody
- kruszonka:
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła zimnego
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Do miski wkładamy pokrojone świeże truskawki, wodę i kisiel truskawkowy (nie kupiłam mąki ziemniaczanej). Mieszamy i wszystkie składniki wkładamy do dwóch foremek do zapiekania wysmarowanych masłem i obsypanych wiórkami kokosowymi.
Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencję sypkiego piasku. Kruszonką obsypujemy owoce.
Pieczemy crumble w temp. 180 o C ok. 30-40 minut, aż truskawki puszczą sok, a kruszonka się uzyska złoty kolor. Crumble z owocami- zapiekane pod kruszonką najlepsze są na ciepło.
to pyszne crumble pachnie latem!:)
Cudowny smak zamknięty pod kruszonką 🙂
Pingback: Ciasto z truskawkami i kruszonką - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Pingback: Zakręcone jagodzianki - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: crumble truskawkowe z kokosową bitą śmietaną - Sezonowe potrawy jak i słodkości