Jagody są już w lesie, trzeba to wykorzystać i zrobić jak co roku jagodzianki. A kto sobie odmówi odrywanych drożdżowych bułeczek z jagodami z lukrem lub kruszonką. Przygotowałam więc pyszne drożdżowe bułeczki z jagodami, potocznie zwanymi jagodziankami, jednak ich tym razem nie lukrowałam, tylko zrobiłam pyszną kruszonkę, bo ja bardzo lubię kruszonkę. Dlatego często robię crumble 🙂 Ostatnio przygotowałam drożdżowe bułeczki z truskawkami, też były pyszne, bo bułeczki przygotowane na bazie tego przepisu, zawsze są bardzo smaczne. Jagodziankom nadałam jedynie owalny kształt.
Gorące, pachnące bułeczki z kruszonką na przywitanie wakacji. Bułeczki z jagodami to idealna słodkość do kawy, na piknik, albo na śniadanie z zimnym mlekiem do popicia.
Podczas pieczenia po całym domu roznosił się smakowity zapach.
Odrywane Drożdżowe bułeczki z jagodami (jagodzianki)
Składniki
- 50 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 220 ml ciepłego mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 3 łyżki – masła lub margaryny + 1 łyżeczka do wysmarowania formy
- 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi
- 16 łyżeczek- jagody + 8 szczypt cukru do posypania jagód
- kruszonka:
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki zimnego masła
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
Podgrzewamy mleko w rondelku, dodajemy rozkruszone drożdże, 3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, 3 łyżki masła i jajko, robimy zaczyn i zostawiamy ciepłym miejscu na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy do misy robota, dodajemy cukier, szczyptę soli, mieszamy hakiem. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy gładkie ciasto, tak długo aż nie będzie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce (ja ustawiam piekarnik z termoobiegiem na 50 stopni)- objętość ciasta powinna się podwoić. Ciasto znów zagniatamy, dzielimy na 8 kawałków. Rozpłaszczamy je, pośrodku kładziemy 2 łyżeczki jagód (mogą być mrożone), jagody posypujemy szczyptą cukru. Formujemy owalne bułeczki, układamy je wysmarowanej tłuszczem szklanej formie do pieczenia.
Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencję sypkiego piasku. Kruszonką obsypujemy bułeczki, kruszonka może spaść obok, bułeczki i tak sporo podrosną, więc będzie można je odrywać lub kroić jak tradycyjne ciasto drożdżowe.
Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, bułeczki wyrastają na całą powierzchnię formy. Bułeczki drożdżowe z jagodami pieczemy pół godziny w temp. 160°C z termoobiegiem. (bez termoobiegu w 180 stopniach). Bułeczki wg tego przepisu po upieczeniu trzeba odrywać, jeśli chcemy mieć równe owalne jagodzianki to musimy je ułożyć w większych odstępach na dużej blasze.
Uwielbiam takie napakowane jagodami!
taaak, drożdżówy napakowane borówkami-cuuudo <3
Piękne ci wyszły, ahhh 🙂
Uwielbiam jagodzianki 🙂
Pingback: Alfabetyczny spis przepisów A-Z (w trakcie realizacji) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Pingback: Frużelina jagodowa - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom