Dwukolorowe ciasto z kremem i owocami to ciasto bardzo proste, łatwe i szybkie do zrobienia, poradzi sobie z nim każdy. Przepis na ten biszkopt jest uniwersalny, to taka baza do przygotowania różnych biszkoptowych wypieków, wykorzystuję go do przygotowywania ciasta z owocami i tortów, z tego przepisu przygotowałam też biszkopt z owocami , roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami.
Tym razem postanowiłam dodać do jednej części ciasta przed pieczeniem kakao i upiec dwukolorowy biszkopt, który urozmaicony kremem i mieszanką owoców jest bardzo pyszny. Biszkopt wychodzi delikatny i puszysty, nie potrzeba go nasączać, zawsze się udaje, tego ciasta nie da się sknocić!
Ciasto biszkoptowe można przekroić na pół, między jasny i ciemny blat włożyć śmietankową masę, ja postanowiłam masę ułożyć na wierzchu i obłożyć ciasto owocami.
Przepis na dwukolorowe ciasto z kremem i owocami, na tortownicę 25 cm:
Składniki na biszkopt:
3 jajka (w temperaturze pokojowej) oddzielić żółtka od białka
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 szklanka (100 g) mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ szklanki wody
2 łyżki kakao
Składniki na krem do ciasta:
200 g sera mascarpone
200 g śmietany kremowej do deserów 30%, dobrze schłodzonej
1/3 szklanki cukru pudru
owoce: pokrojone nektarynki, borówki amerykańskie, poziomki lub inne
Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicy silikonowej nie potrzeba niczym smarować, ale zwykłą tortownicę o średnicy 24-26 cm dokładnie smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Jak przygotowujemy dwukolorowy biszkopt? Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier nie przerywając ubijania na gęstą i lśniącą pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodajemy żółtka i mieszamy ostrożnie, następnie dodajemy mąkę, ponownie mieszamy ciasto ostrożnie łyżką, najlepiej silikonową szpatułką, na koniec dodajemy wodę i łączymy mieszając ostrożnie. Ciasto dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao, łączymy na jednolitą masę. Jasne ciasto przekładamy do tortownicy, na nie wykładamy kakaowe ciasto i wyrównujemy wierzch. Ustawiamy formę w nagrzanym piekarniku i pieczemy przez 30 minut. Biszkopt dokładnie studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Jak przygotować krem do ciasta? Zimną śmietankę ubijamy na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Delikatnie łączymy ją z serkiem mascarpone. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Ostudzony biszkopt dekorujemy kremem i obkładamy owocami takimi jak lubimy, ja wykorzystałam pokrojone nektarynki, poziomki i borówki. Wstawiamy ciasto z owocami do lodówki do schłodzenia. Wyjmujemy je z lodówki tuż przed podaniem na stół. Smacznego!