Jabłka i ciasto francuskie to doskonałe połączenie. Niedawno pokazywałam z tymi składnikami przepis na ekspresowe całuski z ciasta francuskiego.
Ciasto francuskie i jabłka to produkty, które są u mnie zawsze w domu. Gdy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego lub zadzwonią niespodziewani goście do drzwi, to z tych dwóch składników + odrobiny cukru i przyprawy do deserów lub samego cynamonu przygotowuję wspaniały i efektownie wyglądający deser- jabłka w cieście francuskim. Polecam Wam, bo ten deser zawsze wzbudza zachwyt gości. Zróbcie je do niedzielnej poobiedniej kawy.
Składniki na ok. 10 szt.
5 jabłek
1 op. ciasta francuskiego
Cukier brązowy + cynamon lub przyprawa do deserów
1 łyżeczka miodu
2 szkl. wody, 3-4 łyżki cukru i ½ łyżeczki kwasku lub sok z cytryny
Jabłka obieramy, przecinamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Jeśli nam się nie spieszy to zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny, gotujemy chwilkę jabłka, odsączamy i nacinamy jabłka w wachlarz. Jeśli nam się spieszy to gotowanie jabłek możemy pominąć. Ja tym razem nie gotowałam jabłek, gdyż mi się nie chciało. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Układamy jabłka na cieście francuskim, dociskamy i wycinamy kształt jabłka zostawiając brzeg o szer. ok. 1 cm, u góry wycinamy listek i ogonek, brzeg ciasta ozdabiamy naciskając ząbkami widelca. Smarujemy jabłka delikatnie miodem, posypujemy cukrem i cynamonem lub przyprawą do deserów z cynamonem i kardamonem.
Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok.20 minut. Wyjmujemy, możemy jeść jeszcze ciepłe n.p. z kleksem bitej śmietany.
Bosko to wygląda 🙂
Śliczne 🙂 I bardzo efektowne 🙂
Dziękuję, wyglądają faktycznie efektownie, ale są też smaczne 🙂
Spróbowałam dziś upiec takie jabłuszka i udało się! Rewelacja 🙂
Czy na drugi dzień też będą smaczne?
Dla mnie ciasto francuskie na drugi dzień nie jest smaczne, czy to w daniach słodkich, czy wytrawnych, trzeba je zjeść w tym samym dniu.