Już kiedyś Wam pisałam, że podczas pieczenia ciasteczek relaksuję się w kuchni. Uwielbiam wymyślać nowe połączenia smakowe, nadawać ciasteczkom nowy kształt. Znalazł się też inny powód do upieczenia ciasteczek, dostałam silikonowe stemple do ciasteczek, a do tego 18 maja obchodzono Światowy dzień Pieczenia, upiekłam więc z tej okazji ciasteczka. Tym razem moje kruche ciasteczka dzięki stempelkom mówią o miłości do domowego pieczenia ciasteczek, ciasteczka są blade, niezbyt przypieczone, więc widoczny jest też sezam w cieście, który dodałam do ciasta. Ciasteczka są śliczne i bardzo smaczne, są idealne kruche. Kruchość w ciasteczkach uzyskuje się dzięki dodaniu do składników odrobiny mąki ziemniaczanej. Te ciasteczka idealnie pasują do popołudniowej, niedzielnej kawy.
Polecam też inne moje przepisy na ciasteczka:
Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami
Ciasteczka guziki
Karmelowo-waniliowe ciasteczka z kakao
Ciasteczka owsiane białkowe
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki ekstraktu waniliowego
100 g miękkiego masła lub margaryny
1 jajko
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka sezamu
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy hakiem robota.. Ciasto ma być zwarte i miękkie. Ciasto dzielimy na dwie części, następnie na macie silikonowej delikatnie podsypanej wałkujemy na ok. 0,5 cm formując prostokąt. Wyciskamy silikonowymi stempelkami wzór na cieście i wykrawamy okrągłe ciasteczka, ja to robiłam okrągłą foremką do ravioli, która ma karbowane kształty, więc ciasteczka zyskały dodatkowy element dekoracyjny 🙂 Układamy kruche ciasteczka z sezamem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180 C około 10-15 minut. Ciasteczka mają być blade.
Kruche ciasteczka z sezamem podajemy do kawy lub herbaty.
Bardzo ładnie Ci wyszły az mi zapachnialo ..pycha !
super przepis! prosty, a ciasteczka wychodzą lepsze niż sklepowe! dziękuję, pozdrawiam!!!
Cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂