Tak przy okazji z rozpędu całodziennego krzątania się w kuchni popełniłam te oto muffiny.
Muffiny z orzechami:
Składniki:
125 g margaryny
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 op. 15 g proszku do pieczenia
1 op. 10 g cukru waniliowego
1/2 łyżeczki sody
3 łyżki groszków czekoladowych
2 łyżki mixu zmielonych orzechów
2 jajka
250 g jogurtu naturalnego
cukier puder, sok malinowy i cytryna do zrobienia lukru
Przygotowanie:
W rondelku rozpuścić 125 g margaryny, ostudzić, dodać 250 g jogurtu naturalnego, wbić 2 jajka i za pomocą trzepaczki dokładnie ubić składniki. Orzechy rozdrobnić, ale niezbyt dokładnie. Wszystkie suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, mieszamy dokładnie mieszadłem miksera. Mokre składniki z rondelka przelewamy do suchych, mieszamy mieszadłem roboto ale niezbyt długo, wsypujemy 2 łyżki groszków czekoladowych i 1 łyżkę orzechów, mieszamy za pomocą łyżki i nakładamy do 12 do papilotek do 3/4 wysokości, posypujemy pozostałymi groszkami czekolady i orzechami. Pieczemy ok 25 minut w nagrzanym piekarniku w temp 180C. Ostudzone muffiny dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, soku z cytryny, soku malinowego i wrzącej wody (ilość składników dodaję zawsze na oko),