Pizza z salami

Pizza z salami to kolejny pomysł na pizzę.

SKŁADNIKI na ciasto:

  • 2,5 szkl mąki,
  • 2 szt jajka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej prowansalskiej Kamis,
  • 100 ml mleka
  • 5 dag drożdży,
  • 3 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:

W garnku mieszamy 100 ml mleka z 1 łyżeczką cukru i 1/2 łyżeczki soli morskiej prowansalskiej, lekko podgrzewamy. Dodajemy 5 dag drożdży i 3 łyżki oleju, ucieramy do rozpuszczenia drożdży. Do misy robota wsypujemy 2,5 szklanki mąki, dodajemy 2 jajka i wlewamy mieszaninę z drożdżami, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy kilka minut aż się zrobi elastyczne. Wstawiamy misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę, ciasto przekładamy na blachę i formujemy kwadrat 35 x 35 cm, lekko podwyższając brzegi ciasta.

w garnku podgrzać mleko z jedną łyżeczką cukru i soli do mleka dodajemy kostkę drożdży i trzy łyżki oliwy dokłądnie rozcieramy przygotowujemy ciasto z mąki i mieszaniny drożdżowej i jajka gdy ciasto wyrośnie dodajemy 1/2 szklanki mąki i wyrabiamy jeszcze raz.

SKŁADNIKI na obkład:

  • 16 plastrów salami pepperoni,
  • 1 opakowanie sosu pomidorowego pikantnego w puszce,
  • sól morska prowansalska Kamis
  • ognista mieszanka przypraw Kamis
  • 30 dag startego sera żółtego,
  • tymianek cytrynowy

PRZYGOTOWANIE: Na ciasto wykładamy sos pomidorowy pikantny, doprawiamy solą morską prowansalską i ognistą mieszanką przypraw Kamis, obsypujemy połową startego sera.  Na sosie ułożyć plastry salami i posypać resztą startego sera, oraz kilkoma gałązkami cytrynowego tymianku. Pizzę wstawiamy do gorącego piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy 25 minut.  Kroimy pizzę w kwadraty i wykładamy na talerzach, podajemy z pikantnym keczupem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.