Murzynek przekładany kremem kokosowym.
Składniki
CIASTO:
- 1 kostka margaryny Kasia
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki kakao
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA śmietanowo-kokosowa: - 500 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka żelatynyRozpuszczamy w garnku margarynę, dodajemy cukier, mleko i kakao. Gotujemy 5 minut. Następnie odlewamy ok 1/2 szklanki do polania wierzchu murzynka, a resztę masy studzimy. Masę przekładamy do misy robota, dodajemy mąkę, 4 jajka, proszek do pieczenia i miksujemy kilka minut. Masę przekładamy do podłużnej formy wysmarowanej 1 łyżka margaryny i posypanej delikatnie mąką.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40-45 minut.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy wiórki kokosowe i miksujemy, dodajemy wcześniej rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną żelatynę i jeszcze raz miksujemy. Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż, jeden placek smarujemy połową masy, przykrywamy drugim kawałkiem, dociskamy, smarujemy pozostałą masą. Na wierzchu robimy nieregularne pasy z polewy kakaowej, za pomocą patyczka do szaszłyków, robimy poprzeczne ozdobne linie i posypujemy wiórkami kokosowymi, wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Kroimy na kawałki.
Pingback: Błyskawiczny murzynek z owocami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię