Murzynek z serem upiekłam dzisiaj do kawy. To pyszne ciasto Piotrek zjadł zamiast śniadania. Łaciaste ciasto jest tanie, smaczne i szybkie do przygotowania. Murzynek z serem najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepły, ale na drugi dzień też jest bardzo smaczny i wilgotny za sprawą dżemu z czarnej porzeczki, który można też zastąpić powidłami.
Kakaowy murzynek z serem nada się też na Wielkanoc, ponieważ ładnie się prezentuje. To kolejne moje błyskawiczne ciasto po murzynku z owocami. i cieście z jeżynami i michałkami które mogę Wam polecić. To ciasto jest wybawieniem na zachcianki domowników na coś słodkiego.
Murzynek z serem jest puszysty i wilgotny, posypany obficie cukrem pudrem smakuje wybornie.
Polecam też:
Pyszny Murzynek z wiśniami z patelni
Murzynek z kremem kokosowym
Kakaowe babeczki z jeżynami
Murzynek z nektarynkami
Składniki na tortownicę 24 cm
ciasto kakaowe:
1 szklanka mąki
1 jajko
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1 cukier wanilinowy
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub powideł
3 łyżki cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
ciasto serowe:
300 g serka homogenizowanego smakowego (waniliowy z pokruszoną laską wanilii)
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej
1/3-1/2 szklanki cukru pudru
Wszystkie składniki na mase serową przekładamy do miski i mieszamy mikserem.
Przygotowanie Murzynka z serem, czyli ciasta kakaowego z serem:
Jajko wbijamy do misy robota, dodajemy szczyptę soli i cukier, miksujemy na puszystą masę. Do szklanki o poj. 250 ml wlewamy olej i mleko, dodajemy do masy jajecznej i miksujemy dalej. Wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą, jeszcze chwilkę miksujemy. Dżem mieszamy albo z mokrymi składnikami, albo dodajemy na końcu jest to obojętne. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem, na spód wykładamy ciasto kakaowe, a następnie masę serową nabieramy łyżką i robimy klesky na powierzchni ciemnej masy kakaowej, delikatnie wyrównujemy powierzchnię.
Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp 180 C i pieczemy ok. 45-50 minut do suchego patyczka.
Ciasto wyjmujemy, studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Ja też lubię sobie podjeść ciasto na śniadanie, podobno wtedy jest najzdrowiej 😉
🙂
Pingback: Ciasto cielak - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
A gdzie ten dzem? I czy można użyć naturalnego sera z wiaderka?
w ciemnym cieście