Rolada biszkoptowa z lodami i malinami

Rolada biszkoptowa z lodami i malinami to strzał w dziesiątkę. Nie dość, że efekt wizualny to było wielkie wow. Ale ten smak! To było boskie, jeden kawałek, a ile szczęścia, czekoladowa‪ ‎rolada z lodami i malinami to super połączenie.
Biszkopt wykorzystany w przepisie jest idealny do rolad, ciast z owocami i tortów. Z jego wykonaniem poradzi sobie każdy.

Ekspresowa rolada biszkoptowa z lodami i malinami:

rolada biszkoptowa z lodami i malinamirolada biszkoptowa z lodami i malinami

Przepis na dużą blachę ok. 35 x 25 cm

Składniki

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
3 jajka
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka margaryny do posmarowania papieru
2 łyżki kakao

Na masę:

Maliny
lody Carte d’Or Chocolate Brownie

Polewa to 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w 50 ml śmietanki 30% i maliny do dekoracji

Przygotowanie:

Białka z jajek wbijamy do miski, w której będziemy przygotowywać ciasto na biszkopt, a żółtka przekładamy do osobnego naczynia.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż cukier się rozpuści. Ubitą pianę łączymy z żółtkami, dodajemy przesianą mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia, oraz 2 łyżki kakao, mieszamy całość łyżką najlepiej silikonową. Na sam koniec wlewamy 1/3 szklanki wody i wszystko miksujemy na małych obrotach.

Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, który smarujemy odrobiną margaryny. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 15 minut.

Przygotowanie biszkoptu na roladę:

Upieczony biszkopt przekładamy na lekko wilgotną ściereczkę (papierem do góry). Zdejmujemy papier i zwijamy biszkopt wraz ze ściereczką, aby biszkopt wystygł i stał się elastyczny. W czasie gdy biszkopt stygnie wyjmujemy z zamrażalnika lody, aby delikatnie zmiękły i były łatwe do smarowania.

Biszkopt wraz ze ściereczką odwijamy, ściereczkę usuwamy i smarujemy biszkopt grubą warstwą lodów czekoladowych z brownie, w lody wciskamy świeże maliny i całość dokładnie zwijamy. Roladę biszkoptową z lodami zawijamy ciasno w folię aluminiową, skręcamy jej końce i wkładamy na ok. 1 godz. do zamrażalnika.

Przed podanie roladę dekorujemy rozpuszczoną czekoladą, obkładamy malinami, czekamy aż czekolada zastygnie, kroimy w plastry i zjadamy ze smakiem. Smacznego!

rolada biszkoptowa z lodami i malinamirolada biszkoptowa z lodami i malinami

*wpis zawiera lokowanie produktu

3D CDO 2014 chocolate brownie RGB 300dpi

Carte d’Or Chocolate Brownie przepyszne czekoladowe lody z kawałkami ciastka brownie, polane czekoladowym sosem. Deser ułożony jest w opakowaniu w postaci sześciu gotowych do nałożenia rozetek. Dzięki temu w zaledwie kilka sekund możemy cieszyć się w domu ekskluzywnym deserem rodem z najwspanialszych kawiarni – doskonałej jakości i pięknie podanym.
Pojemność: 900 ml.
Sugerowana cena detaliczna: 18,49 zł.

ATRYBUTY DO PODKREŚLENIA:
– wysoka jakość składników
– lody Premium
– w firmie rozetek, które można wygodnie wyjąć z pudełka i są gotowe do nałożenia na talerz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

9 myśli nt. „Rolada biszkoptowa z lodami i malinami

  1. Wygląda bosko i pewnie też tak smakuje, ale jedno mnie niepokoi – najpierw doprowadzamy lody do stanu by łatwo było rozsmarować, a później znów zamrażamy… Czy to nie jest zbyt ryzykowne?

  2. Pingback: biszkopt z owocami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Pingback: Rolada z musem jabłkowym i czekoladą - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  4. Pingback: Czekoladowy deser lodowy z bezą włoską - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  5. Pingback: Lody z owocami w czekoladowych miseczkach - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *