Na ten czerwcowy weekend proponuję przygotować bardzo prosty deser. Ekspresowa rolada z musem jabłkowym i czekoladą każdego zachwyci . Roladę przygotowuje się błyskawicznie, ja przygotowałam ją i upiekłam w ciągu 45 minut. Wystarczyło blaszkę, która jest na wyposażeniu piekarnka obłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć musem jabłkowym, zalać kakaowym ciastem biszkoptowym, na bazie którego przygotowuję moje rolady, czy też ciasta biszkoptowe z owocami, upiec, potem jeszcze gorące ciasto obsypać białą czekoladą i dokładnie zwinąć, zostawić do ostygnięcia. Polecam np. przygotować roladę z lodami i malinami lub roladę z gruszkami.
Po posmarowaniu rolady polewą czekoladową, obsypałam ją jeszcze białą czekoladą, a gdy polewa zastygnie, wystarczy roladę pokroić w plastry i zajadać z apetytem do kawy, czy też herbaty.
Przepis sprawdza się w sytuacjach awaryjnych, czyli gdy wpada teściowa na inspekcję 😉 albo inni niespodziewani goście. Przepis jest banalnie prosty, a oczaruje każdego, który ma okazję go skosztować.
Przepis na roladę z musem jabłkowym i czekoladą. Ja przygotowałam 2 rolady, gdyż jedną chciałam wykorzystać jako boki i spód do jogurtowca z truskawkami.
Składniki:
3 jajka
szczypta soli
3/4 szklanka mąki
3/4 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
ok. 1/3 szklanki wody (może być ciut mniej)
700 ml domowego musu jabłkowego
Płatki białej czekolady
Na polewę:
65 g margaryny
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
½ łyżeczki żelatyny
¼ szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na całej powierzchni blaszki wykładamy mus jabłkowy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając aż cukier się rozpuści, a piana jest bardzo sztywna, dodajemy żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, krótko miksujemy, wlewamy stopniowo wodę ( regulujemy wodą gęstość ciasta) ponownie miksujemy na najniższych obrotach.
Masę biszkoptową równomiernie rozprowadzamy silikonową szpatułką na musie jabłkowym. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 C.
Na blacie kuchennym układamy czystą ściereczkę kuchenną i układamy na niej ciasto odwracając blaszkę do góry nogami. Delikatnie zdejmujemy papier z jabłek, gdy się przykleją do papieru możemy pomóc sobie szerokim nożem. Powierzchnię musu posypujemy płatkami białej czekolady, a nastepnie ciasno zwijamy wzdłuż dłuższego boku, tak aby mus jabłkowy z czekoladą znalazł się wewnątrz rolady. Roladę biszkoptową zawijamy w ścierkę, związujemy końce i zostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem smarujemy roladę polewą kakaową.
W wodzie moczymy żelatynę. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier puder, napęczniałą żelatynę, mieszamy aż żelatyna i cukier się rozpuszczą. Po wyłączeniu gazu dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Smarujemy roladę przestudzoną polewą, dodatkowo posypałam ją białymi płatkami czekolady. Smacznego!
Jest świetna! Czekolada i jabłka to bardzo zgrane połączenie 🙂
Zapraszam:
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
piszesz że do ciasta dodajesz wody, a w podanym przepisie nie ma żadnej wzmianki o wodzie
Musiała mi woda umknąć pisząc składniki, już uzupełniłam to.
woda jest w polewie. a w ciescie ile??
wciaz nie ma ilosci wody! pomocy bo szykuje sie do pieczenia 😉
ok. 1/3 szklanki, można ciut mniej
Pingback: Torcik jogurtowy z truskawkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Witam;) Jakich rozmiarów blaszka była używna do wypieku?
Klasyczna 25 x 35.
Rolada w ogóle nie wyszła. Moim zdaniem 20 minut to za mało, żeby ciasto się upiekło. Jak wyjęłam ciasto na ścierkę to mus się wylał poza ciasto i widać było, że ciasto nie jest do końca upieczone. Próbowałam zwinąć roladę, ale zaczęła się rozwalać, a mus wyciekać.