Róże karnawałowe z piekarnika

Jak Karnawał to Karnawał, nawet dla tych co liczą kalorie coś się należy, jakaś odrobina słodyczy. Proponuję przygotować Róże karnawałowe w wersji light, czyli Róże karnawałowe z piekarnika. Są wyjątkowo delikatne, lekkie, chrupiące i do tego dietetyczne. Nie smażone w głęboki tłuszczu, a pieczone w piekarniku.

Polecam też faworki z piekarnika.

Róże karnawałoweRóże karnawałowe
Składniki : ( około 20 róż karnawałowych)
1 1/2 szklanki mąki,
szczypta soli
1 żółtko
16 g  cukru wanilinowego,
½ szklanki jogurtu greckiego,
cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

Wszystkie czynności można wykonać ręcznie, ale ja robię różę i faworki mechanicznie. Do misy robota wsypujemy przesianą mąkę z solą, mieszamy hakiem robota. Dodajemy jogurt, żółtko i cukier wanilinowy. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Na podsypanej mąką macie silikonowej rozwałkujemy ciasto bardzo cienko i za pomocą 3 różnej wielkości obręczy wycinamy koła. Koła nacinamy w 5-6 miejscach, nakładamy na siebie po 3 różnej wielkości i łączymy w środku przez naciśnięcie palcem aż powstanie dołek. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Włączamy termoobieg. Róże karnawałowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 10 minut na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem, a w środek każdej róży wkładamy dżem lub konfiturę. Smacznego!

Róże karnawałowe

Róże karnawałowe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

24 myśli nt. „Róże karnawałowe z piekarnika

  1. Super, już się za nie zabieram do pieczenia ., tylko proszę o informację czy nie brakuje w przepisie masła , margaryny lub innego tłuszczu ? Bardzo proszę o odpowiedz. Pzdr :))i czekam z niecierpliwością

  2. Pingback: Faworki light - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

    • Cóż kwestia gustu, smaku itp. Proszę sobie usmażyć tradycyjną wersję. Ostatnio grupa osób piekła je na warsztatach przeze mnie prowadzonych i wszystkim smakowały.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.