W sobotę 6.07.2013 r. byliśmy zaproszeni już kolejny raz na warsztaty kulinarne do Poznania, które odbyły się w restauracji Cucina, pod patronatem BlogerChef (pomysłodawcą projektu są Marek Bielski- Doceń polskie i Katarzyna Szatkowska- w Krainie Smaku) z produktami marki ETERNO w roli głównej. Każdy miał też przywieźć ze sobą jakieś słodkie wypieki, które następnie były dekorowane przetworami tej firmy. Jakoś zaproszeni blogerzy nie przejęli się za bardzo tym punktem programu, bo słodycze przywiozło tylko 5 blogerów, w tym pomysłodawczyni Katarzyna Szadkowska. Wymyśliłam sobie, że przygotuję rustykalne tartaletki z mąki kukurydzianej . Tarteletki na dnie miały frużelinę z jagód, były też nadziane kremem kokosowym. Polecam, zróbcie je sami i spróbujcie, są pyszne, na dwa kęsy, delikatnie kruche. Tartaletki były pyszne na ciepło jak i na zimno. Ja do ich dekoracji wykorzystałam orzechy włoskie, które są w zestawie z marakują w miodzie
Podczas spotkania mieliśmy okazję poznać produkty ETERNO– producenta pysznych konfitur, przetworów z owoców i warzyw oraz stworzyć autorskie przystawki z udostępnionych nam składników.
Na początku każdy mógł zobaczyć jak szef kuchni Ernest Jagodziński przygotowuje 2 szybkie przystawki z przygotowanych na spotkanie składników (zdjęcia poniżej). Później my mieliśmy pole do popisu. Można było komponować swoje przystawki z owoców, warzyw, wędlin, mięsa, ryb, makaronu, dodatków typu octy balsamiczne, sosy, oleje, warunek był jeden przystawki miały zawierać produkty ETERNO. Nagrodzono najsmaczniejszą, najładniejsza i najoryginalniejszą przystawkę (niestety nasze się tym razem nie załapały na te miano :P)
Zdjęcia z warsztatów znajdziecie na FB BlogerChef: cz. 1 tu i cz. 2 tu i na fanpag’u bloga TUTAJ
Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym i jagodami
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej + trochę do podsypania
1/2 kszklanki kaszki kukurydzianej
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczka soli
125 g masła lub margaryny , zimne, pokrojone na kawałki + 1 łyżka do wysmarowania formy na muffiny
3/4 szklanki jogurtu greckiego
2 żółtka jajek
Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypujemy do misy robota. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, 2 żółtka i jogurt. Wyrabiamy szybko ciasto za pomocą haka robota. Ciasta kruche nie lubią długiego wyrabiania, ani temperatury rąk kruche ciasto. To kruche ciasto nie potrzeba chłodzić w lodówce. Silikonową stolnicę podsypujemy delikatnie mąką, robimy z ciasta wałek. Ciasto dzielimy na 12 kawałków, które po kolei rozpłaszczamy dłonią w kształt koła większego niż dołek w formie na muffiny. Wkładamy każdy kawałek ciasta i robimy niedbałe fale, gdyż tarteletki mają być rustykalne, a nie gładkie.
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C z termoobiegiem i pieczemy tartaletki przez około 20-25 minut. Studzimy.
Składnikikremu na krem do 12 tartaletek:
3 łyżki kaszy manny
4 łyżki śmietany 36 %
400 ml mleka kokosowego
3 łyżki cukru
2 łyżki wiórek kokosowych
12 łyżeczek frużeliny jagodowej
12 świeżych jagód
Przygotowanie:
Mleko kokosowe przelewamy do rondelka, wsypujemy cukier i wiórki kokosowe, podgrzewamy. Kaszę manna mieszamy z kilkoma łyżkami śmietany i dodajemy do mleka kokosowego. Gotujemy kilka minut na małym ogniu, cały czas mieszając. Ściągamy, czekamy aż kaszka przestygnie, następnie znów dokładnie mieszamy najlepiej trzepaczką. Przekładamy do wystudzonych tartaletek, w których w środku jest łyżeczka frużeliny jagodowej.
Wyglądają obłędnie. Bardzo pysznie!
Wow 🙂 Świetne!! Wyglądają rewelacyjnie!
obłędne !
pysznie wyglądają 😉
Pysznie! Zwłaszcza krem kokosowy, mmm…
Wyglądały pięknie i smakowały bosko!
żałuję, że nie porwałam jeszcze jednej na drogę 😉
Są przepiękne:)
Pingback: Owocowe szaleństwo w wytrawnej odsłonie czyli o warsztatach z Eterno w Cucinie | W Krainie Smaku
Moja kobieta uwielbia takie ciastka kokosowe, kiedyś jej zrobie niespodzianke i upieke 🙂
ETERNO bardzo dziękuje za przesympatyczne spotkanie. Gratuluję smaku i pomysłowości w kuchni. Do zobaczenia w kolejnych, świetnych projektach kulinarnych 🙂