Sernik z czereśniami jest bardzo smaczny, ale najważniejsze bardzo łatwe do przygotowania ciasto. Pojawiły się już na rynku czereśnie, wczoraj zauważyłam, że ich cena spadła do 8 zł, więc nie mogłam się powstrzymać i kupiłam 2 kilogramy. Oczywiście większość czereśni została zjedzona, ale zostało jeszcze trochę, akurat tyle aby upiec pyszny sernik z czereśniami. Sernik piecze się w niskiej temperaturze, aby jego powierzchnia nie przypiekła się, podobnie jak w serniku nowojorskim. Zamiast kruchego spodu wykorzystałam niesolone krakersy, co ułatwia i znacznie skraca czas przygotowania tego sernika. Według mnie z tym czereśniowym sernikiem poradzi sobie każdy! Polecam też przepis na sernik z truskawkami i czekoladą.
Jak przygotować najlepszy sernik z czereśniami?
Składniki na blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm:
spód: krakersy niesolone (ale można zrobić spód z kruchego ciasta)
masa serowa:
750 g twarogu z wiaderka
250 g jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 18%
2 czubate łyżki mąki pszennej (30 g)
7 łyżek cukru
15 g cukru wanilinowego
2 jajka
wydrylowane połówki czereśni
cukier puder do oprószenia sernika
Przygotowanie: Składniki na masę serową wyjmujemy wcześniej z lodówki, gdyż powinny mieć temperaturę pokojową.
Formę do pieczenia (u mnie silikonowa) wykładamy papierem do pieczenia (potem łatwiej ciasto wyjąć w całości z formy), wykładamy spód krakersami.
Do miski przekładamy ser, jogurt, oba rodzaje cukru i mąkę, składniki krótko miksujemy na gładką masę, następnie pojedynczo wbijamy jajka, po każdym jajko krótko miksujemy masę.
Masę serową wylewamy na krakersy i wyrównujemy powierzchnię serowej masy.
Umyte, osuszane i wydrylowane czereśnie kroimy na połówki, połówki czereśni układamy na masie serowej równo obok siebie przecięciem do spodu.
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni C, na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z gorącą wodą, formę z sernikiem wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 80 minut, masa powinna być ścięcia w środku.
Studzimy sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Gdy sernik będzie już ostudzony, wstawiamy blaszkę do lodówki i schładzamy w lodówce, ja piekę sernik pod wieczór, więc sernik stoi w lodówce przez całą noc. Sernik z czereśniami tuż przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!
Obłędnie wygląda! Aż oczu nie mogę oderwać 😀 Długo czekałam na taki przepis i koniecznie muszę wypróbować! Dzięki!