Dzisiaj na blogu przepis na ciasto, na które sporo osób czeka, gdyż widziało zdjęcie na FB-ku i prosiło mnie na priv o przepis 🙂 Sernik z pomarańczami to kolejny sernik, który mogę dodać do kolekcji moich sprawdzonych sernikowych przepisów. Przepis jest banalnie prosty, wyproszony od mojego sernikożercy z okazji Walentynek, a zrobiłam go w zasadzie od niechcenia. Sernik jest bez kruchego spodu. Mimo to wyszedł przepyszny i do tego przepięknie się prezentował z krwisto czerwonymi pomarańczami na powierzchni oprószonymi cukrem pudrem. Polecam ten sernik z pomarańczami, gdyż jest bardzo smaczny, aromatyczny, pachnący pomarańczami, do tego wyszedł lekki, puszysty i nie opadł. Nie wiem jak ten sernik smakuje na drugi dzień, gdyż Piotrek zjadł cały tego samego dnia, nawet nie pozwolił mu aby trochę postał w lodówce 😉
Składniki na blaszkę o śr. 20 cm:
600 g twarogu mielonego półtłustego (3 kostki)
½ szklanki* cukru trzcinowego
2 jajka
1 budyń śmietankowy
80 g miękkiego masła
1 cukier pomarańczowy (z Aldi)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml soku z pomarańczy
sól
1 pomarańcza czerwona pokrojona w plastry wraz ze skórką
cukier puder
masło + mąka do obsypania foremki
*250 ml
Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijemy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem trzcinowym i pomarańczowym na puszysty krem. Cały czas ucierając dodajemy miękkie masło, potem budyń (proszek) proszek do pieczenia i sok pomarańczowy. Miksując dodajemy stopniowo cały twaróg. Następnie dodajemy ubite białka, łączymy z masa twarogową za pomocą łyżki. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy, wyrównujemy, obkładamy plastrami pomarańczy. Sernik pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po tym czasie nie otwieramy piekarnika, ale zostawiamy sernik na godzinę w wyłączonym piekarniku. Gdy sernik ostygnie posypujemy go cukrem pudrem.