Słodkie roladki z ciasta francuskiego z powidłami. Ciasto francuskie to składnik, który pozwala nam na przygotowanie wielu smakołyków. Z ciasta francuskiego można przygotować wytrawne przekąski oraz różne ciasta, ciasteczka na słodko. Ponieważ potrawy z użyciem francuskiego ciasta powstają w błyskawicznie, warto mieć je zawsze w lodówce, w razie ochoty na jakąś przekąskę, czy wizytę niespodziewanych gości. Zawsze możemy ekspresowo przygotować coś apetycznego i pysznego zarówno na słodko jak i wytrawnie.
Słodkości na bazie ciasta francuskiego dają duże pole do popisu, można do niego dodawać domowe przetwory lub świeże owoce. Bakalie i czekolada też się świetnie sprawdza w cieście francuskim. Wystarczy też wykroić ciasteczka w kształcie kółek lub kwadratów, upiec i posypać ciastka zwykłym cukrem pudrem i w kilka chwil mamy pyszne maślane ciasteczka.
Miłośnikom takich szybkich wypieków polecam słodkie francuskie rożki z jabłkami, a dla miłośników wytrawnych przekąsek: pikantne roladki z ciasta francuskiego i parówki w cieście francuskim.
Słodkie roladki z ciasta francuskiego , Składniki na kilkanaście sztuk, ok. 17-18 sztuk :
1 arkusz ciasta francuskiego
powidła
1 łyżka mleka
cukier puder do posypania
Jak przygotować słodkie roladki z ciasta francuskiego? Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy powidłami , zostawiamy ok. 1 cm pasek, który smarujemy mlekiem. Zwijamy ciasto w rulon, na końcu dociskamy i kroimy na kilku centymetrowe plasterki.
Roladki układamy na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach C. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem. Są pyszne i na ciepło i na zimno.
Wygląda bardzo ładnie! 🙂 Muszę wypróbować!