Szybkie ciasto na kefirze z owocami

Szybkie ciasto na kefirze z owocami to maksimum satysfakcji przy minimum wysiłku. Wystarczy kilka minut przygotowań, a potem wstawienie formy do piekarnika. Po ok. 45 minutach pieczenia, ciasto z owocami jest gotowe! W tym puszystym cieście na szybko rozsmakuje się cała rodzina!

Od lipca regularnie w kuchni rządzą borówki i brzoskwinie! Co weekend na stole goszczą deserki na zimno i ciasta z borówkami.

Szybkie ciasto na kefirze z owocami. Co potrzeba na kefirowy placek z owocami?

Do tego przepisu wystarczy zwykły kefir, u mnie domowy. Jeśli chcecie możecie go zastąpić maślanką lub płynnym jogurtem. Gęsty jogurt należy rozcieńczyć wodą lub mlekiem. Owoce wybierzcie dowolne, u mnie tym razem są borówki i brzoskwinie, polecam też truskawki.  To ciasto to rodzaj biszkoptu z dodatkiem proszku, kefiru, tłuszczu i dowolnego owocowego dodatku!

Jak zrobić ciasto na kefirze z owocami?

Upiekłam moją wersję z kefirem i olejem, nawet kruszonka jest z dodatkiem oleju zamiast masła! Przepis jest prosty, ciasto wychodzi puszyste, bez zakalca i jest wyrośnięte jak na drożdżach! Można upiec to ciasto z innymi owocami. W przypadku tłuszczowych biszkoptów z dodatkiem proszku do pieczenia sprawa jest łatwa wystarczy zmiksować wszystkie składniki, lub można oddzielnie zmiksować mokre składniki, a następnie dodać suche składniki do mokrych. Wymieszać i gotowe, nie potrzebny jest nawet mikser!

Przepis na proste ciasto kefirowe z owocami i kruszonką, tortownica o śr. 26 cm

Składniki na szybkie ciasto na kefirze z owocami:

2 ½ szklanki mąki pszennej o poj. 250 ml
12 g (ok.2 łyżeczki) proszku do pieczenia
2 jajka
3/4 -1 szklanki cukru o poj. 250 ml
1 op. cukru wanilinowego (15 g)
125 ml oleju lub roztopionego masła
250 ml kefiru

oraz borówki i brzoskwinie (ok. 250 g) i cukier puder do posypania

Jak zrobić kruszonkę, dwa sposoby na przygotowanie kruszonki:
Kruszonka z olejem:
1 szklanka mąki
1/3 szklanki oleju rzepakowego
½-3/4  szklanki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego

lub kruszonka na maśle
1 szkl. mąki pszennej
150 g masła
½-3/4  szklanki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego

Przygotowujemy w pierwszej kolejności kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy olej lub posiekane masło oraz cukier, cukier wanilinowy (opcjonalnie) wszystkie składniki łączymy rozcierając je palcami, aż powstanie sypki piasek. Następnie łączymy składniki formując kulę z ciasta, wkładamy ją do woreczka i przekładamy do zamrażalnika. gdy chcemy sypką kruszonkę, nie mrozimy ciasta na kruszonkę tylko rozsypujemy na powierzchni.

Przygotowanie  szybkiego ciasta na kefirze z owocami i z olejem:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C góra i dół bez termoobiegu. Ciasto to piekę w silikonowej tortownicy ze szklanym dnem, która nie wymaga natłuszczania, ani wykładania papierem do pieczenia. Zwykłą tortownicę polecam wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy. W drugiej misce ubijamy  2 jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na bardzo puszystą jasną masę. Dodajemy do miski z masą jajeczną kefir, olej lub rozpuszczone masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy na wolnych obrotach aż składniki się połączą na jednolitą masę, można to robić bez miksera, ręczna trzepaczką.

Ciasto przekładamy do tortownicy, na wierzchu układamy borówki i pokrojone drobniej brzoskwinie, przecięciem ku górze. Kruszonkę wyjmujemy z zamrażalnika i posypujemy rozdrabniając ją w dłoniach lub ścieramy na tarce bezpośrednio na owoce.

Wstawiamy tortownicę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45-50 minut, do czasu aż ciasto ładnie urośnie, a kruszonka się zarumieni. Wyjmujemy tortownicę z ciastem z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu ciasto z owocami i kruszonką posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *