Tarta ze szparagami

Francuska tarta ze szparagami i szynką szwarcwaldzką. Szparagi, ach szparagi, maj i czerwiec to okres, w którym białe i zielone szparagi królują na naszym stole. Zielone szparagi, nie ma drugiego takiego warzywa, na które byśmy tak bardzo czekali. Uwielbiamy je bo są kruche, pyszne i łatwe do przygotowania. Nie trzeba ich obierać, ani obgotowywać, wystarczy umyć i odłamać końcówkę. Tarta z zielonymi szparagami to nasza obowiązkowa pozycja, podczas majowego wysypu szparagów. Jest genialna w smaku i wyglądzie. Polecałam je w jednym z wpisów na szparagi Przygotowana francuska tarta z zielonymi szparagami idealnie wpisuje się w miesiąc maj, jest idealnym połączeniem kilku przepisów: Grillowane szparagi w szynce szwarcwaldzkiej., tarta ze szparagami i Szparagi w cieście francuskim z szynką i serem.
Bardzo polecam też Szparagowe cordon bleu

Jak przygotować francuską tartę ze szparagami. Tarta ze szparagami i szynką potrzebujemy :
1 op. ciasta francuskiego
1 pęczek ok. 500 g – zielone szparagi
1op. sera mozzarella
szynka szwarcwaldzka (tyle plastrów ile szparagów)
pomidorki koktajlowe
płatki migdałów
np. sól z chili w młynku
Jak przygotować najlepszą tartę ze szparagami z ciasta francuskiego? Gotowe ciasto francuskie rozwijamy, zaginany brzegi, ozdabiamy widelcem, nakłuwamy powierzchnię ciasta widelcem, podpiekamy ok. 10 minut w 200 stopniach C.
W międzyczasie przygotowujemy szparagi, odłamujemy końcówki, nie obieramy, tylko płuczemy, osuszamy, następnie zawijamy szparagi w szynkę. Ser mozzarella kroimy w kostkę, pomidorki kroimy w ćwiartki. Podpieczone ciasto francuskie wyjmujemy, posypujemy częścią pokrojonego  sera, układamy szparagi z szynką, posypujemy resztą sera, doprawiamy do smaku np. solą z chili i posypujemy płatkami migdałów. Tartę ze szparagami pieczemy jeszcze ok.12 minut w 200ºC. Wyjmujemy z piekarnika. Tarta jest doskonała na gorąco, ale zimna jak zostanie kawałek TEŻ JEST SMACZNA! Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *