Tarta ze szparagami

Francuska tarta ze szparagami i szynką szwarcwaldzką. Szparagi, ach szparagi, maj i czerwiec to okres, w którym białe i zielone szparagi królują na naszym stole. Zielone szparagi, nie ma drugiego takiego warzywa, na które byśmy tak bardzo czekali. Uwielbiamy je bo są kruche, pyszne i łatwe do przygotowania. Nie trzeba ich obierać, ani obgotowywać, wystarczy umyć i odłamać końcówkę. Tarta z zielonymi szparagami to nasza obowiązkowa pozycja, podczas majowego wysypu szparagów. Jest genialna w smaku i wyglądzie. Polecałam je w jednym z wpisów na szparagi Przygotowana francuska tarta z zielonymi szparagami idealnie wpisuje się w miesiąc maj, jest idealnym połączeniem kilku przepisów: Grillowane szparagi w szynce szwarcwaldzkiej., tarta ze szparagami i Szparagi w cieście francuskim z szynką i serem.
Bardzo polecam też Szparagowe cordon bleu

Jak przygotować francuską tartę ze szparagami. Tarta ze szparagami i szynką potrzebujemy :
1 op. ciasta francuskiego
1 pęczek ok. 500 g – zielone szparagi
1op. sera mozzarella
szynka szwarcwaldzka (tyle plastrów ile szparagów)
pomidorki koktajlowe
płatki migdałów
np. sól z chili w młynku
Jak przygotować najlepszą tartę ze szparagami z ciasta francuskiego? Gotowe ciasto francuskie rozwijamy, zaginany brzegi, ozdabiamy widelcem, nakłuwamy powierzchnię ciasta widelcem, podpiekamy ok. 10 minut w 200 stopniach C.
W międzyczasie przygotowujemy szparagi, odłamujemy końcówki, nie obieramy, tylko płuczemy, osuszamy, następnie zawijamy szparagi w szynkę. Ser mozzarella kroimy w kostkę, pomidorki kroimy w ćwiartki. Podpieczone ciasto francuskie wyjmujemy, posypujemy częścią pokrojonego  sera, układamy szparagi z szynką, posypujemy resztą sera, doprawiamy do smaku np. solą z chili i posypujemy płatkami migdałów. Tartę ze szparagami pieczemy jeszcze ok.12 minut w 200ºC. Wyjmujemy z piekarnika. Tarta jest doskonała na gorąco, ale zimna jak zostanie kawałek TEŻ JEST SMACZNA! Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Tarta ze szparagami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *