Jesień za oknem, a w sklepie są jeszcze pyszne, polskie truskawki, nie mogłam się im oprzeć. A jak są truskawki, to obowiązkowo trzeba przygotować ciasto z truskawkami.
Zapraszam więc na pyszny tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem. Tort składa się z puszystego ciasta biszkoptowego z moim ulubionym, lekkim kremem z dodatkiem serka mascarpone, jogurtu greckiego i soku z cytryny. Do takiego zestawienia najlepszym dodatkiem są świeże truskawki zanurzone w gorzkiej czekoladzie. Jak ktoś woli jogurt można zastąpić śmietaną kremówką 36 %. Podobne zestawienie do kremu: śmietana, mascarpone i cukier wykorzystałam w torciku bezowym tam dodatkowo do kremu wykorzystałam mielone migdały.
na kakaowe ciasto biszkoptowe:
- 5 dużych jajek
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki białego octu winnego
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
1 łyżka masła + 1 łyżka mąki do posypania tortownicy
na krem czekoladowy:
- 330 g jogurtu greckiego
- 250 g serka mascarpone
- 1/3 szklanki cukru pudru
- sok z cytryny
do dekoracji
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady + 50 ml śmietanki 36%
- truskawki
Przygotowanie:
Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając.
Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet winny, dokładnie i szybko mieszamy łyżką aż masa się spieni i utworzy jasną pianę, którą dodajemy do ubitych białek i łączymy całość na niskich obrotach robota.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiewamy do miski i łączymy, a następnie stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy chwilkę na najniższych obrotach, a następnie za pomocą silikonowej łyżki zbieramy resztę masy ze ścianek naczynia i łączymy.
Dno tortownicy 22 cm smarujemy masłem, obsypujemy mąką, boki tortownicy pozostawiamy suche. Przekładamy masę i wygładzamy powierzchnię.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C z włączonym termoobiegiem przez ok 40 minut. Studzimy, gdy biszkopt wystygnie wyjmujemy z tortownicy, kroimy biszkopt za pomocą obręczy do warstwowego krojenia biszkoptu. Do tego tortu wykorzystałam 2 krążki biszkoptu, a jeden zamroziłam do jakiegoś innego wypieku.
Przygotowujemy krem:
Przed ubijaniem jogurt i serek schładzamy w zamrażalniku. Ubijamy serek mascarpone z cukrem, dodajemy jogurt grecki i sok z cytryny.
Zagotowujemy śmietankę i dodajemy połamaną czekoladę, wyłączamy gaz i mieszamy aż czekolada się rozpuści.
Część truskawek kroimy w plastry, cześć na połówki, a 3 zostawiamy z szypułkami.
Jeden krążek biszkoptu układamy na paterze, smarujemy połową kremu i układamy na kremie plasterki truskawek, dociskamy drugim krążkiem, który również smarujemy kremem. Połówki truskawek zanurzamy w czekoladzie i układamy jedna przy drugiej wokół rantu tortu , pozostałe całe truskawki wraz z szypułkami również dekorujemy czekoladą i układamy na środku tortu,
Z pozostałej czekolady robimy smugi na powierzchni tortu. Tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem wyjmujemy tort z lodówki i kroimy. Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem będzie ozdobą każdej imprezy.
Wygląda bardzo apetycznie. Och… zjadłabym kawałeczek albo dwa 🙂
Bardzo apetycznie wygląda ten tort. Czekolada + truskawki to jest to co uwielbiam.