Ostatnio dostałam kartonik różnych puszek z warzywami gotowanymi na parze, nie chciałam robić kolejnej sałatki z kukurydzą, albo chilli corn carne, postanowiłam, że tym razem na tapetę wezmę soczewicę i zrobię z niej warzywne kotleciki. Bo kotleciki nie zawsze muszą być z mięsa!
Przepis na te wegetariańskie kotleciki jest prosty jak drut, do tego nie tracimy czasu na gotowanie soczewicy, wystarczy ją wyciągnąć z puszki, odcedzić na durszlaku, zmiksować i dodać resztę składników.
Polecam przepis na wegetariańskie kotleciki z soczewicy z pietruszką:
1 puszka soczewicy gotowanej na parze
1 cebulka czerwona
½ pęczka natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 jajko
sól i pieprz cayenne do smaku
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
3 łyżki kaszki kukurydzianej
olej do smażenia
Przygotowanie:
Soczewicę miksujemy z czosnkiem na papkę. Cebulkę drobno siekamy i szklimy na niewielkiej ilości oleju, mieszamy z soczewicą. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem cayenne do smaku. Wsypujemy bułkę, dodajemy jajko i wyrabiamy masę. Jeśli masa jest za rzadka, dosypujemy jeszcze trochę bułki. Zwilżonymi rękoma formujemy w dłoniach zgrabne kotleciki, obtaczamy je w kaszce kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Kotleciki podajemy z sałatą rzymską i kleksami jogurtu greckiego. Smacznego!
świetne kotleciki, idealne na lunch!