Sajgonki ze szparagami. Świeże Sajgonki to moja ostatnio ulubiona przekąska, czyli wiosenne naleśniki w papierze ryżowym. Już jest sezon szparagowy postanowiłam więc zrobić Fresh Spring Rolls ze szparagami, marchewką, ogórkiem i sałatą rzymską. Ostatnio pokazałam Wam mój przepis na spring rolls z nadzieniem warzywno-krewetkowym z sosem sojowym, do sajgonek ze szparagami podałam sos sweet chili jest idealny w smaku.
Przepisy na szparagi: TUTAJ
Dzisiaj dla Was podwójną porcję naszych ulubionych świeżych sajgonek. Fresh Spring Rolls są idealne podczas diety. Te domowe sajgonki są pyszne, orzeźwiające, kolorowe i łatwe w przygotowaniu. Wykorzystałam świeże zielone szparagi, których nie trzeba ani obierać ani grillować i świeże warzywa. Jak chcecie się odchudzić to farsz z samych warzyw jest najlepszy!
Składniki farszu są dowolne. Zamiast ogórka można dodać awokado i szczypior, czerwoną kapustę zamiast sałaty rzymskiej, marchewkę można zastąpić rzodkiewką. Zamiast szparagów można dać krewetki, tofu lub grillowanego kurczaka, co kto lubi!!!
Świeże Sajgonki . Fresh Spring Rolls z farszem:
– papier ryżowy, 1 arkusz na 2 połówki
– sałata rzymska
– 1 marchewka
– ogórek (kawałek)
– szparagi zielone, 1 sztuka na porcję
Wszystkie warzywa oprócz sałaty kroimy w cieniutkie paski jak na zdjęciu poniżej.
Świeże Sajgonki ze szparagami. Jak zawijać sajgonki?
Jeśli wcześniej zwijaliście gołąbki z pewnością zrobicie sajgonki!
Kilka wskazówek:
1.Pierwszy krok, należy zmoczyć papier ryżowy najlepiej według opisu na opakowaniu, polecam wodą wymieszana z octem 100 ml wody i 2 łyżki octu. Papier powinien delikatnie zmięknąć. Ułożyć na desce.
2. Drugi krok. Zacznijcie od umieszczenia farszu, czyli kilku kawałków różnych warzyw pokrojonych w cienkie paseczki i krewetki na brzegu papieru i zawinąć papier ciasno nad farszem. Delikatnie naciągnij dolną część papieru ryżowego w górę i przykryj nadzienie. Staraj się, aby nadzienia były zwarte, aby zawijając w górę nadzienie było przykryte. Szerokość nadzienia powinna być równa szerokości sajgonki. Musisz zostawić kilka cm wolnej przestrzeni z każdej strony do celów zwijania.
Dokładna kolejność układania składników nie ma większego znaczenia.
3. Trzeci krok. Następnie złożyć boki papieru i zawinąć wszystko w ciasny rulon.
do końca, sajgonka musi być całkowicie owinięta! Gotowe ja kroję na pół, aby farsz był widoczny! Postępuj tak ze wszystkimi papierami ryżowymi. Smacznego!