Sajgonki ze szparagami

Sajgonki ze szparagami. Świeże Sajgonki to moja ostatnio ulubiona przekąska, czyli wiosenne naleśniki w papierze ryżowym. Już jest sezon szparagowy postanowiłam więc zrobić Fresh Spring Rolls ze szparagami, marchewką, ogórkiem i sałatą rzymską. Ostatnio pokazałam Wam mój przepis na spring rolls z nadzieniem warzywno-krewetkowym z sosem sojowym, do sajgonek ze szparagami podałam sos sweet chili jest idealny w smaku.

Przepisy na szparagi: TUTAJ
spring rolls ze szparagamispring rolls ze szparagami

Dzisiaj dla Was podwójną porcję naszych ulubionych świeżych sajgonek. Fresh Spring Rolls są idealne  podczas diety. Te domowe sajgonki są pyszne, orzeźwiające, kolorowe i łatwe w przygotowaniu. Wykorzystałam świeże zielone szparagi, których nie trzeba ani obierać ani grillować i świeże warzywa.  Jak chcecie się odchudzić to farsz z samych warzyw jest najlepszy!

Składniki farszu są dowolne. Zamiast ogórka  można dodać awokado i szczypior, czerwoną kapustę zamiast sałaty rzymskiej, marchewkę można zastąpić rzodkiewką. Zamiast szparagów można dać krewetki, tofu lub grillowanego kurczaka, co kto lubi!!!

Świeże Sajgonki . Fresh Spring Rolls z farszem:
– papier ryżowy, 1 arkusz na 2 połówki
– sałata rzymska
– 1 marchewka
– ogórek (kawałek)
– szparagi zielone, 1 sztuka na porcję
Wszystkie warzywa oprócz sałaty kroimy w cieniutkie paski jak na zdjęciu poniżej.

Świeże Sajgonki ze szparagami. Jak zawijać sajgonki? 
Jeśli wcześniej zwijaliście gołąbki z pewnością zrobicie sajgonki!
Kilka wskazówek:
 
1.Pierwszy krok, należy zmoczyć papier ryżowy najlepiej według opisu na opakowaniu, polecam wodą wymieszana z octem 100 ml wody i 2 łyżki octu. Papier powinien delikatnie zmięknąć. Ułożyć na desce.
2. Drugi krok. Zacznijcie od umieszczenia farszu, czyli kilku kawałków różnych warzyw pokrojonych w cienkie paseczki i krewetki na brzegu papieru i zawinąć papier ciasno nad farszem. Delikatnie naciągnij dolną część papieru ryżowego w górę i przykryj nadzienie. Staraj się, aby nadzienia były zwarte, aby zawijając w górę nadzienie było przykryte. Szerokość nadzienia powinna być równa szerokości sajgonki. Musisz zostawić kilka cm wolnej przestrzeni z każdej strony do celów zwijania.
Dokładna kolejność układania składników nie ma większego znaczenia.
3. Trzeci krok. Następnie złożyć boki papieru i zawinąć wszystko w ciasny rulon.

do końca, sajgonka musi być całkowicie owinięta!  Gotowe ja kroję na pół, aby farsz był widoczny! Postępuj tak ze wszystkimi papierami ryżowymi. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *