Na Sylwestra chętnie przygotowuję mini dania, takie na jeden kęs. Na domową imprezę sylwestrową, czy karnawałową idealnie pasują wszelkiego rodzaju koreczki, mini kanapeczki, mini tartinki, faszerowane bagietki, czy naleśnikowe roladki. Na wszelakie uroczystości domowe najczęściej przygotowuję tartinki na pumperniklu. Tartinki z łososiem wchodziły w zeszłym roku w skład Sylwestrowego menu. Takie mini tartinki są bardzo smaczne, kolorowe, do tego są małokaloryczne, można je przygotować z bardzo prostych składników, a efekt wizualny sprawia, że wyglądają „na bogato”.
Na tegoroczną sylwestrową kolację proponuję przygotować 2 zestawy mini kanapeczek.
1 zestaw tartinki z pastą szczypiorkowo-serową:
serek kanapkowy (ok. 150 g)
szczypiorek (1/2 pęczka)
pumpernikiel party
ogórek (9 plasterków)
rzodkiewka (2 szt.)
sól i pieprz do smaku
2 zestaw tartinki z pastą z kiełbasy myśliwskiej:
2 kiełbasy myśliwskie bez skóry
1 łyżka majonezu np. Winiary
pumpernikiel party
ogórek (9 plastrów)
czarne oliwki (5 sztuk)
Do przygotowania tych przekąsek wystarczy okrągły pumpernickel i zestaw dodatków. Pastę szczypiorkową do 1 zestawu przygotowujemy miksując szczypiorek z serkiem, doprawiamy sola i pieprzem. Nakładamy pastę szczypiorkową za pomocą rękawa cukierniczego na pieczywo, na wierzch kładziemy zwinięty plasterek ogórka i ćwiartki rzodkiewki. Tak samo postępujemy przygotowując pastę z kiełbasy myśliwskiej, miksujemy obraną ze skórki i pokrojoną w kawałki kiełbasę z majonezem i nakładamy łyżeczką na pumpernikiel, dekorujemy plasterkami ogórka i połówką czarnej oliwki.
Proponuję też przygotować bagietkę faszerowaną, sposób wykonania znajdziecie w tym wpisie. Tym razem do faszerowania został wykorzystany twaróg, kukurydza z puszki, szynka gotowana, papryka marynowana i szczypiorek. Proporcje dobierzcie sobie do wielkości bagietki, farsz ma wyglądać jak mozaika.
Pingback: Kanapki imprezowe - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię