Kanapki imprezowe

Kanapki imprezowe. Kiedyś w polskich domach zawsze robiło się kanapki dla gości. Zwyczaj ten jakoś wyszedł z mody, ale nie u nas. Jako, że w czerwcu i lipcu mamy masę okoliczności do świętowania, to na nasze domowe imprezy zawsze przygotowujemy kolorowe mini kanapki, które są smaczne i do tego cieszą oko, są kolorowe i wyglądają bardzo apetycznie, są też poręczne bo na 2-3 kęsy.
kanapki klubowe

Kanapki imprezowe są bardzo uniwersalne, gdyż można je komponować z dowolnych składników.
Na kanapkę można położyć plasterek gotowanej lub wędzonej wędliny lub kawałki pieczonego mięsa. Doskonale sprawdzą się także różnego typu sery.  Do tego można wykorzystać całą masę kolorowych warzyw, sałat, czy ziół. Kanapki można posmarować masłem, majonezem, czy dowolnym serkiem kanapkowym! Są co prawda trochę pracochłonne, ale jest i cała masa, więc nikt nie będzie głodny na domowej imprezie.

Polecam imprezowe kanapki zrobić wcześniej, ułożyć je na paterze lub desce, zawinąć w folię spożywczą aby nie wyschły, wstawić do lodówki i czekać na gości, aby mogli się nimi od razu poczęstować.

Jak przygotować  Imprezowe mini kanapki klubowe?
przykładowe składniki:

Bagietka długa, w zależności od ilości gości 1-2 sztuki
Masło, majonez lub serek kanapkowy
ogórki małosolne
kolorowe pomidorki koktajlowe
plasterki kiełbasy salami
plasterki szynki szwarcwaldzkiej
dowolny ser żółty w plastrach
ser brie
Mix sałat z roszponką

Sposób przygotowania kanapek imprezowych:

Bagietki kroimy w kromki, każdą smarujemy masłem, majonezem lub serkiem śmietankowym.
Ogórka małosolnego kroimy w plasterki, okrągłe żółte pomidorki kroimy na pół, podłużne czerwone i pomarańczowe kroimy w ćwiartki.  Kiełbasę salami zwijamy w ruloniki. Plastry szynki szwarcwaldzkiej są duże, więc kroimy je na pół i skręcamy ozdobnie. Plastry sera żółtego kroimy na mniejsze kwadraty, ser brie kroimy na mniejsze kawałki.
Na połowie posmarowanych bagietek kładziemy plasterek sera żółtego, ogórka, połówkę żółtego pomidora i rulonik z kiełbasy salami, dekorujemy listkiem rukoli, na pozostałej części bagietek układamy sałatę, zwiniętą szynkę, ćwiartki czerwonego i pomarańczowego pomidora, oraz kawałek sera brie. Smacznego!

Inne nasze pomysły na przekąski i przystawki, które można podać na imprezę:
Bagietka faszerowana
Roladki z tortilli z szynką i warzywami
naleśnikowe roladki
Sylwestrowe kanapeczki. Mini kanapeczki
Tartinki z łososiem i serkiem
Tatar ze śledzia na pumperniklu
Łódeczki Caprese. Kanapki z sałaty rzymskiej
Mini kanapki z łososiem (Finger Food)
Mini vol-au-vent z serem ricotta i łososiem (Finger Food)
Mini tartinki z ciasta francuskiego (Finger Food)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.