Mini kebaby meksykańskie z sosem salsa, bazuje na moim uniwersalnym przepisie na mini kebaby, który w tym przepisie uległ jedynie drobnej modyfikacji.
składniki:
– 500 g świeżego mięsa ( łopatka wieprzowa )
– 2 jajka
– 6 łyżek bułki tartej
– ok 2 łyżki mieszanki suszu (pomidory, czosnek, cebula, pietruszka, estragon, tymianek)
– 125 g sosu salsa Winiary
– 1 łyżeczka soli morskiej
– olej kujawski 3 ziarna
do dekoracji kiełki rzodkiewki, sos kanapkowy, sos salsa Winiary i pomidorki cherry
Przygotowanie:
1. Mięso z łopatki mielimy w szatkownicy Triblade i przekładamy do dużej miski.
2.Dodajemy do mięsa sól, suszone zioła i warzywa, wbijamy 2 świeże jajka, dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
3.Wyciskamy połowę opakowania sosu salsa Winiary i łączymy z masą mięsną.
4.Tak przygotowaną masą mięsną oblepiamy dokładnie patyczki do szaszłyków (wcześniej namoczone w wodzie).
5.Smażymy je na dużej patelni grillowej na oleju, obracając mięso co jakiś czas, aby się równomiernie zrumieniło.
6. Pod koniec smażenia przykrywamy pokrywką, aby doszło.
7. Układamy kebaby na ręczniku papierowym, by odsączyć tłuszcz.
8. Na talerzu układamy kiełki rzodkiewki, kebaby, kawałki pomidorów, dekorujemy sosem sałatkowym i sosem salsa Winiary.
ale wyglądają apetycznie, muszę takie zrobić. Przepis idealny do konkursu Winiarowego dla uczestników naszego spotkania.
Jolu, właśnie z myślą o tym konkursie je zrobiłam:) Były bardzo smaczne, polecam:)