Mini kebaby z mielonego mięsa, czy to wołowego, czy wieprzowego bardzo często przygotowuję. Grillowane na patyczkach mini kebaby są bardzo poręczne. Do mięsa można dodać dowolne dodatki, tym razem proponuję dodać świeży tymianek, cebulę dymkę i sos chili Winiary, który zastąpi tradycyjne przyprawy. Mini kebaby to również doskonała propozycja na letni sezon grillowy. Mięso takiego kebaba jest soczyste, lekko pikantne i doskonale komponuje się z sosem jogurtowym czosnkowo-koperkowym.
Takie mini kebaby w warunkach domowych można upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni grillowej. Można podać je z ryżem , oraz z dodatkiem sałatki.
Mini kebaby z tymiankiem i sosem chili (4 porcje- 8 sztuk )
500 g mięsa ( u mnie szynka wieprzowa )
– 4 łyżki sosu chili Winiary
– świeży tymianek ( 1 łyżka listków)
3 łyżki bułki tartej
– 2 szt. cebula dymka
– sól morska
– 50 ml wody gazowanej
– olej rzepakowy do posmarowania patelni
Mięso z szynki wieprzowej mielimy, dodajemy 50 ml wody gazowanej, posiekaną cebulę dymkę, pojedyncze listki świeżego tymianku, sól do smaku, , odrobiny bułki tartej, doprawiamy sosem chili i dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Tak przygotowaną masę mięsną nadziewamy na patyczki do szaszłyków (wcześniej namoczone w wodzie). Tak przygotowane mięso mielone nabiera zupełnie innego smaku niż tradycyjne kotlety mielone.
Smażymy kebaby na posmarowanej olejem rzepakowym patelni grillowej, obracając mięso, tak aby się równomiernie zrumieniło.
Mini kebaby podajemy z ryżem parboiled z ryżem dziki, sosem jogurtowo-koperkowym i sałatką letnią.
Takie trochę mielone na patyku. 🙂
Tak jak napisałam, tak przygotowane mięso mielone nabiera zupełnie innego smaku niż tradycyjne kotlety mielone.
Uwielbiam takie grillowane kebaby, pyszne i aromatyczne 😉