Pieczarki nadziewane kaszą i serem zapiekane w piekarniku. Piotrek przyniósł dużo pieczarek, w tym kilka sztuk wielkich jak portobello, takie duże pieczarki na grilla, które idealnie nadawały się do faszerowania i zapiekania. Wypełnione farszem pieczarki można przygotować na grillu zamiast w piekarniku. Pieczarki nadziewane kaszą i serem mogą być podane jako samodzielne danie lub dodatek do dań z grilla. Trochę inny pomysł na podanie pieczarek i sposób na zdrową kaszę bulgur.
Pyszne, proste i szybkie danie bezmięsne. Do farszu wykorzystano podsmażone z cebulką ogonki pieczarek, ugotowaną kaszę bulgur, oraz ser cheddar.
Składniki na 7 sztuk dla 2-3 osób:
7 dużych pieczarek
1 cebula
1/2 szklanki kaszy bulgur
3 łyżki startego żółtego sera cheddar
olej rzepakowy
sól i pieprz do smaku
Jak przygotować pieczarki nadziewane kaszą i serem Pieczarki faszerowane i zapiekane. Kaszę bulgur zalewamy szklanką osolonej wrzącej wody, gotujemy na sypko według przepisu na opakowaniu (ok. 6 minut). Pieczarki płuczemy, obieramy ze skórki. Wykręcamy ogonki i siekamy je w bardzo drobną kostkę.
Cebulę wraz ze szczypiorem kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju rzepakowym. Po chwili dodajemy pokrojone ogonki pieczarek. Smażymy razem 2-3 minuty. Doprawiamy odrobiną soli.
Gdy pieczarki wystygną, wrzucamy ugotowaną kaszę bulgur wraz ze startym na grubych oczkach żółtym serem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i łaczymy.
Kaszą faszerujemy pieczarki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do chwili rozpuszczenia się sera i lekkiego przyrumienienia pieczarek (około 15-20 minut). Przed podaniem posypujemy pieczarki szczypiorkiem.
Pingback: Pieczarki faszerowane wołowiną - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię