Pieczarki smażone. Smażone pieczarki są bardzo popularne w polskiej kuchni. Robię je tradycyjnie jak babcia i mama. Przepis jest prosty i składa się z 3 składników plus przyprawy: pieczarki, cebula ze szczypiorem, tłuszcz, oraz sól i pieprz. Czasami dodaję też natkę pietruszki, albo koperek. Podaję na ciepło lub zimno. Jeśli pieczarki są małe to smażę je w całości, jeśli większe to kroję w ćwiartki lub w plastry.
Smażone pieczarki podaję do placków ziemniaczanych, do makaronów, do zapiekanek, jako dodatek do ziemniaków z mięsem. Pieczarki smażone to baza do kolejnych dań, wystarczy wlać śmietanę i mamy pyszne pieczarki w sosie, albo dodać bulion i mamy zupę pieczarkową. Pieczarki idealnie się nadają do eksperymentowania w kuchni.
Przepis na pieczarki smażone, składniki:
500 g pieczarek
2 duże cebule ze szczypiorem
2 łyżki oleju rzepakowego
natka pietruszki, koperek (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
Jak przygotować pieczarki smażone?
Pieczarki czyścimy, płuczemy na durszlaku, osuszamy, gdy są duże obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Jeśli pieczarki są małe to ich nie obieramy i smażymy je w całości.
Cebule wraz ze szczypiorem obieramy i kroimy w kostkę. Część szczypiorku odkładamy.
Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy cebulę, gdy jest szklista i złocista dodajemy pieczarki i smażymy ciągle mieszając na dużym ogniu, doprawiamy solą i pieprzem. Ja smażyłam je pod przykryciem aby puściły sok, gdy sok odparuje pieczarki smażone są już gotowe.
Dodajemy szczypiorek lub natkę pietruszki, mieszamy i przekładamy na talerz!
Jeśli chcemy by smażone pieczarki miały jasny kolor to smażymy je na mocnym ogniu bez przykrycia, nie dopuszczamy do wydzielenia soku podczas smażenia, a doprawiamy pieczarki solą i pieprzem dopiero po usmażeniu!
Pieczarki smażone to idealny dodatek do obiadu np. do kurczaka Caprese lub do placków ziemniaczanych.
Pingback: Kurczak Caprese z piekarnika - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Gulasz z podrobów z pieczarkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię