Tarta ziemniaczana z kurkami w śmietanie
SKŁADNIKI:
- 3 duże kartofle
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki kartoflanej
- 2 łyżki oleju
- 25 dag kurek
- 1 cebula
- 250 ml śmietany 12%
- 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
- szczypta chilli
- pieprz do smaku
- sól do smaku
- 1/2 łyżeczki majeranku
PRZYGOTOWANIE:
3 kartofle zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodać 1 jajko, 3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżkę mąki kartoflanej, doprawić solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki majeranku, dokładnie wszystkie składniki wymieszać. Formę do tarty posmarować 1 łyżką oliwy, wyłożyć dokładnie ciastem kartoflanym, tak aby rant był wyżej, wstawić do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni z termoobiegiem i piec 20 minut. W między czasie przygotować farsz: kurki posiekać, cebulę pokroić w kostkę, rozgrzać łyżkę oleju, na którym trzeba poddusić kurki z cebulą, doprawić je solą i pieprzem, gdy płyn odparuje, a ciasto już się podpiekło wyłożyć równomiernie farsz na cieście. Śmietanę wymieszać z chilli, gałką muszkatałowa i solą, wyłożyć na kurki i wstawić znów do piekarnika, zapiec 15 minut. Gotową tartę pokroić w trójkąty i wyłożyć na talerze.