Tarta z kurkami

Tarta ziemniaczana z kurkami w śmietanie


SKŁADNIKI:

  • 3 duże kartofle
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki kartoflanej
  • 2 łyżki oleju
  • 25 dag kurek
  • 1 cebula
  • 250 ml śmietany 12%
  • 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
  • szczypta chilli
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki majeranku

PRZYGOTOWANIE:

3 kartofle zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodać 1 jajko, 3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżkę mąki kartoflanej, doprawić solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki majeranku, dokładnie wszystkie składniki wymieszać. Formę do tarty posmarować 1 łyżką oliwy, wyłożyć dokładnie ciastem kartoflanym, tak aby rant był wyżej, wstawić do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni z termoobiegiem i piec 20 minut. W między czasie przygotować farsz: kurki posiekać, cebulę pokroić w kostkę, rozgrzać łyżkę oleju, na którym trzeba poddusić kurki z cebulą, doprawić je solą i pieprzem, gdy płyn odparuje, a ciasto już się podpiekło wyłożyć równomiernie farsz na cieście. Śmietanę wymieszać z chilli, gałką muszkatałowa i solą, wyłożyć na kurki i wstawić znów do piekarnika, zapiec 15 minut. Gotową tartę pokroić w trójkąty i wyłożyć na talerze.

Gotową tartę kartoflaną wyciągamy z piekarnika, wyciągamy z formy i przekłądamy na talerz Do startych kartofli dodajemy 2 rodzaje mąki i przyprawy Formę do tarty smarujemy 1 łyżką oliwy, przekładamy ciasto kartoflane duszony farsz z kurek i cebuli wykłądamy na podpieczone ciasto Śmietanę mieszamy z chilli, gałką muszkatałowa i solą, przekładamy na kurki i wstawiamy znów do piekarnika
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *