Zapiekanka (fast food)

Pamiętacie czasy pierwszych fast foodów w Polsce, czasy ulicznych zapiekanek? Zapiekanki takie najbardziej mi smakowały w Ustroniu Morskim, gdzie zawsze jeździliśmy na zakładowe wczasy. Rozmarzyłam się, nie wiem czy do tych zapiekanek, czy do tamtych lat 😉

Zapiekanka to był typowo polski fast food, powstały w latach 70-tych, w okresie PRL, przygotowywany i sprzedawany w ulicznych budkach. Zapiekanka serwowana była w formie długiej, podłużnej bułki z cebulowo-pieczarkowym farszem lekko posypanym tartym serem. Obecnie zapiekanka to rodzaj kanapki z wędliną, pieczarkami, pomidorami na bułce zapiekanej z żółtym serem i podawanej przeważnie z keczupem czy też z innymi sosami. W sklepach też można kupić zapiekanki przygotowywane ze świeżych produktów lub  jako mrożonki  do podgrzania w piekarniku. Ze względu na krótki czas przygotowania (do 5 minut) oraz bardzo niską cenę, zapiekanka (fast food) jest popularna w barach szybkiej obsługi.

Zapiekanka

U nas w domu też są popularne. Przygotowuję zapiekanki od czasu do czasu, dzisiaj trochę podrasowana: siekany schab, pieczarki i tarty ser gouda.

Potrzebujemy 2 mini bagietki, które kroimy na pół. 15 dag schabu drobno siekamy, (może to być inny rodzaj mięsa) doprawiamy solą, papryką, pieprzem i majerankiem, zostawiamy na pół godziny do marynowania. Mięso podsmażamy na 1 łyżce oleju. Pieczarki drobno siekamy, doprawiamy solą i chwilkę dusimy na suchej patelni. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. 4 połówki bagietek obkładamy podsmażonym mięsem, pieczarkami, przez środek posypujemy serem. Zapiekanki wkładamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni na 3-4 minuty. Wyciągamy zapiekanki i polewamy ketchupem.

Smacznego!

ZapiekankaZapiekanka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Zapiekanka (fast food)

Pozostaw odpowiedź Inspirowane Smakiem Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.