Mini Bounty w gorzkiej czekoladzie (mini bounty zartbitter)

Jeżeli lubicie połączenie kokosa i gorzkiej czekolady, to te mini batoniki/ pralinki/ czekoladki/ kulki Bounty są dla Ciebie, mięciutkie, słodkie i intensywnie kokosowe w smaku, oblane  gorzką czekolady, może trochę nieporadnie, ale najważniejszy jest smak, który nie odbiega od oryginału jak stwierdził Piotrek. Takie Bounty w gorzkiej czekoladzie, zapakowane w czerwono-pomarańczowy papierek zawsze kupowałam w Berlinie, w Polsce niestety jakoś nie wpadły mi w oko, widzę tylko Bounty w mlecznej czekoladzie, dla mnie one są za słodkie.

Jestem jedną z tych osób które smak kokosa w słodyczach uwielbiają, dlatego uwielbiam Bounty zarówno ze sklepu, jaki te czekoladki przygotowane samodzielnie. Uwielbiam na przykład te przepis z wiórkami 🙂

Smakują tak samo jak oryginalny batonik Bounty w gorzkiej czekoladzie. Nigdy nie mogę się im oprzeć. Aby zrobić te mini bounty wystarczy tylko słodkie mleko skondensowane, wiórki kokosowe i czekolada. Można się pokusić zrobić je w inny sposób zagotowując śmietankę 36 % z cukrem i masłem, zalać płynem wiórki i formować z tej masy kulki, jednak moja wersja jest łatwiejsza, a smak pralinek jest idealny.

Mini Bounty w gorzkiej czekoladzie (mini bounty zartbitter)- przepis na 40 sztuk

Bounty w gorzkiej czekoladzie

Składniki:

200 g wiórków kokosowych
400 ml słodzonego mleka skondensowanego (bardzo gęstego)
200 g gorzkiej czekolady lub kuwetury

Przygotowanie:

Wiórki kokosowe i mleko skondensowane wyrabiamy w miseczce na jednolitą masę, najlepiej łyżką, następnie masę kokosową wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Z masy kokosowej formujemy wałki, owijamy w folie spożywczą i znów wstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia kokosowe wałeczki kroimy na mniejsze, a potem dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub podłużne batoniki.  Czekoladę lub kuweturę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i zanurzamy w niej kulki najlepiej nabijając je na wykałaczki. Czekoladowe kulki pozostawiamy do schłodzenia, najlepiej na papierze do pieczenia.  Pralinki możemy trzymając w lodówce do 3 tygodni jeśli wytrzymamy z naszym apetytem.

Bounty

 

SAM_9681SAM_9684SAM_9687

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

12 myśli nt. „Mini Bounty w gorzkiej czekoladzie (mini bounty zartbitter)

  1. Ale narobiłaś mi smaku tym wpisem. Pieke właśnie ciasto z kremem kokosowym a twój przepis muszę niebawem wykorzystać. Bounty w gorzkiej czekoladzie można dostać np. w sklepach Społem.

  2. Pingback: Marshmallowa pianka z polewą czekoladową i posypką - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Nie wiem co poszło nie tak bo robiłam wszstko krok po kroku z przepisu ale bounty całe sie rozpadaly. Wyglądały ładnie tylko po wyjęciu z zamrażarki a pozniej ledwo dotknąć i sie psuly. Osobiście nie polecam bo sa dość czasochłonne (przygotowywane na imprezkę ze znajomymi) a i tak nic z nich ńie wyszło.

Skomentuj Anuszka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *