Ten pyszny, lekki Cytrynowy deser jogurtowy jest w wersji light (ma mało cukru), jest prosty i robi go się bardzo szybko. Dla urozmaicenia, zastosowałam skórkę z cytryny, ale można je pominąć.
Do zrobienia cytrynowego deseru jogurtowego potrzebujemy:
- 125 g gęstego jogurtu naturalnego
- 125 ml wrzącej wody
- 2 łyżeczki żelatyny
- sok z 1/2 cytryny + otarta skórka z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
W 125 ml wrzątku rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny wraz 2 łyżeczkami cukru, dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Gęsty, schłodzony jogurt naturalny miksujemy chwilkę z wodą z żelatyną (ja mam swój niezastąpiony blender Triblade). Dodajemy też trochę skórki otartej z cytryny. Masę przekładamy do szklanych foremek, ja mam moje ozdobne z DUKA. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Wykładamy deser z foremek zanurzając je na chwilę w ciepłej wodzie. Dekorujemy skórką z cytryny, możemy polać kremem balsamicznym cytrynowym. Deser jest niskokaloryczny, zrobimy wersję super light jak damy mniej cukru. Pyszny!
Faktycznie leciutki, a jaki musi być dobry 🙂 Uwielbiam smak cytryny w deserach, więc na pewno posmakowałoby mi coś takiego.
pychotka 🙂
Będę go robić częściej, jest pyszny i aksamitny.
apetyczni wygląda:)
Mam pytanie, ile porcji wychodzi z takiej ilości skladników?
Kaśka, 2 miseczki takie jak na zdjęciu. Jak chcesz mieć większe porcje lub więcej porcji musisz zwiększyć składniki.
Ok, dzięki za informacje;)
Skusiłam się na ten deser. Mega szybki i prosty do zrobienia. Godzinka w lodówce i można zajadać. Jedyna modyfikacja u mnie to słodzik zamiast cukru. Bardzo mi posmakował 😀 Ma przyjemny kwaskowaty smak z mocno wyczuwalnym smakiem cytryny. Starta skórka dodatkowo potęguję to doznanie. Polecam na szybkie małe co nie co 😉
Aniu, cieszę się że smakował ci deser, mi też, zapewne zrobię go jeszcze kilka razy.