Cytrynowy deser jogurtowy

Ten pyszny, lekki Cytrynowy deser jogurtowy jest w wersji light (ma mało cukru), jest prosty i robi go się bardzo szybko. Dla urozmaicenia, zastosowałam skórkę z cytryny, ale można je pominąć.

Do zrobienia cytrynowego deseru jogurtowego  potrzebujemy:

Cytrynowy deser jogurtowy

  • 125 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 125 ml wrzącej wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • sok z 1/2 cytryny + otarta skórka z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru

W 125 ml wrzątku rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny wraz 2 łyżeczkami cukru, dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Gęsty, schłodzony jogurt naturalny  miksujemy  chwilkę z wodą z żelatyną (ja mam swój niezastąpiony blender Triblade). Dodajemy też trochę skórki otartej z cytryny. Masę przekładamy do szklanych foremek, ja mam moje ozdobne z DUKA. Wstawiamy na godzinę do lodówki.

Wykładamy deser z foremek zanurzając je na chwilę w ciepłej wodzie. Dekorujemy skórką z cytryny, możemy polać kremem balsamicznym cytrynowym. Deser jest niskokaloryczny, zrobimy wersję super light jak damy mniej cukru. Pyszny!

Cytrynowy deser jogurtowyCytrynowy deser jogurtowy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

9 myśli nt. „Cytrynowy deser jogurtowy

  1. Skusiłam się na ten deser. Mega szybki i prosty do zrobienia. Godzinka w lodówce i można zajadać. Jedyna modyfikacja u mnie to słodzik zamiast cukru. Bardzo mi posmakował 😀 Ma przyjemny kwaskowaty smak z mocno wyczuwalnym smakiem cytryny. Starta skórka dodatkowo potęguję to doznanie. Polecam na szybkie małe co nie co 😉

Skomentuj Kaśka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *