Desery lodowe są idealne na każdą okazję, wyglądają i smakują znakomicie. Kolejny pomysł na Deser lodowy z truskawkami.
Składniki na spód:
- 6 sztuk ciastek z orzechami ziemnymi i czekoladą
- 1 łyżeczka oleju
Miksujemy całość blenderem i odstawiamy.
Składniki na górę deseru:
- 5 dag małych bezików
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 400 ml jogurtu greckiego
- 25 dag truskawek
- 3 łyżki deseru truskawkowego
zmiksowane orzechy i migdały w czekoladzie Bakal, łuskane migdały Bakal i 1 ziarno kardamonu Kamis - Przygotowanie:
Śmietanę ubić na sztywno, dodać bezy niezbyt drobno pokruszone i wymieszać wszystko delikatnie. Zrobić pure z truskawek (3 zostawić do dekoracji), dodać jogurt i sos truskawkowy i wszystko zmiksować razem. Kłaść do 3 okrągłych pojemników naprzemiennie bitą śmietanę, miks z truskawek i zmiksowane bakalie, wyrównać wierzch i włożyć pojemniki do zamrażalnika na około 4 godziny. Wyciągnąć i zrobić spód ze zmiksowanych ciastek i oleju, wstawić ponownie na 30 minut.
Po wyjęciu wyciągnąć ostrożnie, obkroić nożem i przełożyć na talerze, udekorować plasterkami truskawek i bakaliami.