Jajka sadzone z mikrofalówki

Błyskawiczne jajka sadzone z mikrofalówki z szynką szwarcwaldzką i szczypiorkiem. To, że uwielbiamy dania z jajkami to już wszyscy wiecie. Na blogu jest cała masa przepisów z jajka w roli głównej.  Dzisiaj proponuję przygotować jajka sadzone w mikrofalówce, a nie jajka sadzone na patelni, trwa to błyskawicznie i gwarantuję, że mikrofale nikomu nie zaszkodzą.  W mikrofalówce przygotowuję też czasami murzynka. Bardzo często tak przygotowuję jajka, polecam zapiec jajka np. z kiełbasą. A więc dzisiejszy bohater dnia: jajka sadzone z mikrofalówki z dodatkiem szynki szwarcwaldzkiej i szczypiorku.

SKŁADNIKI na 1 porcję, Jajka sadzone z mikrofalówki z szynką szwarcwaldzką i szczypiorkiem :

  • 3  plastry szynki szwarcwaldzkiej na kokilkę
  • 2 jajka na porcję,
  • domowa mieszanka przypraw ( sól himalajska, ziarnisty pieprz, chili w płatkach, tymianek)
  • szczypiorek
  • PRZYGOTOWANIE Jajek sadzonych z mikrofalówki: 2 plastry szynki układamy w kokilkach stroną z tłuszczem do dołu wokół rantu, a 1 plaster zwijamy i układamy na spodzie. Wbijamy do każdej foremki po 2 jajka, doprawiamy je tak jak lubimy, ja miałam własną mieszankę przypraw. Posypujemy szczypiorkiem. Formę wstawiamy na 2 minuty do mikrofalówki  nastawionej na średnią moc, gdy szynka się delikatnie przyrumieni i zacznie kurczyć, a jajka zetną wyjmujemy foremkę ostrożnie gdyż jest bardzo gorąca. Czynność powtarzamy tyle razy ile chcemy zrobić porcji,  w mikrofalówce mieściła się tylko jedna foremka. Podałam do jajek bułkę pszenną. Smacznego!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *