Jajka zapiekane w kokilkach

Jajka zapiekane w kokilkach w kuchence mikrofalowej z dodatkiem kiełbasy krakowskiej, sera brie z orzechami i szczypiorku. Lubię jajka pod każdą postacią, często przygotowuję je ekspresowo w naszej kuchence mikrofalowej. Ustawiam kuchenkę na maksymalną moc i w 2 minuty i jajka są gotowe.  Danie błyskawiczne dla tych co nie boją się mikrofalówki. W mikrofalówce przygotowuję też czasami murzynka.

Składniki:

– 4 jajka
– 2 plastry kiełbasy krakowskiej
– plaster sera brie z orzechami
– szczypiorek
– sól i pieprz kolorowy do smaku

Przygotowanie: Kiełbasę i szczypiorek kroimy w kostkę. Plaster sera brie kroimy na kawałki. Pokrojoną kiełbasę i  ser wsypujemy do szklanych kokilek, dodajemy połowę szczypiorku, wbijamy po 1 jajku do każdej kokilki, delikatnie solimy, gdyż ser jest dosyć słony. Wsypujemy resztę szczypiorku. Wstawiamy do kuchenki mikrofalowej nastawionej na maksimum na 2 minuty. Po wyjęciu jajka zapiekane w kokilkach doprawiamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i szczypiorkiem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.