Deser pomarańczowy

Przepis na lekki Deser pomarańczowy na jogurcie


SKŁADNIKI:

  • 1 galaretka o smaku pomarańczowym Winiary
  • 1 jogurt 250 g z musem pomarańczowym i ziarnami
  • 10 rodzynek
  • 1 kruche ciasteczko

PRZYGOTOWANIE:

Galaretkę o smaku pomarańczowym Winiary rozpuścić w 250 ml wrzącej wody, dokładnie wymieszać. Do szklanych pucharków wlać po 4 łyżki galaretki i wstawić je do lodówki do stężenia, następne 4 łyżki wylać do miseczki i również wstawić do stężenia (z tej galaretki zrobimy dekorację). Jogurt z musem i ziarnami przełożyć do miski, dodać rodzynki, gdy galaretka zaczyna tężeć wlać ją do jogurtu, zostawiając 2 łyżki i wymieszać (ale niezbyt dokładnie, mogą zostać lekkie smugi) i wylać do pucharków na stężałą galaretkę. Z pozostałej galaretki zrobić krople na masie jogurtowej (kapiemy tężejącą galaretką po powierzchni). Następnie na tarce do parmezanu zetrzeć kruche ciasteczko, po połowie na deser. Wyciągnąć miseczkę ze stężałą galaretką i za pomocą widelca drapać ją, rozdrabniając na mniejsze cząstki, rozdrobnioną galaretką zrobić dekorację, na środku kładziemy jej dużo, po troszkę wokół rantu. Ponownie wstawić deser do lodówki by dobrze się schłodził.

Deser jest warstwowy i składa sie z galaretki,jogurtu, rozrobnionych ciastek do jogurtu dodajemy rodzynki oraz tężejącą galaretkę na stężałą galaretke wylewamy masę jogurtowąz galaretką Na powirzchni deseru robimy krople z galaretki i ścieramy kruche ciasteczko Wyciągamy miseczkę ze stężałą galaretką i za pomocą widelca drapiemy, rozdrabniając na mniejsze cząstki
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *