Kefir jest świetnym produktem mlecznym, który w deserach może doskonale zastąpić jogurt czy śmietankę. Regularnie piję kefir naturalny na śniadanie, mam swoją ulubioną markę, ten kefir ma przyjemny, orzeźwiający smak. Do tego kefir jest bardzo zdrowy, jest naturalnym probiotykiem. Desery na bazie kefiru są mało kaloryczne, lekkie i delikatne od deserów przygotowanych na bazie śmietanki. Kefir jest doskonałą bazą do różnych deserów, smaki przygotowujemy wg naszych upodobań. Była już na blogu kefirowa panna cotta z syropem pomarańczowym.
Ostatnio przygotowałam też deser piernikowy na kefirze. Dzisiaj postanowiłam do przygotowania tego deseru wykorzystać owoc granatu.
I co? I jest pyszny deser z galaretkami na kefirze z dodatkiem owocu granatu. Ten deser to właściwie lekka kolorowa, orzeźwiająca pianka. Galaretkę Pink Margarita Wystarczy z owocu granatu wyciągnąć ziarenka i wraz z sokiem dodać je do masy kefirowej.
Deser z galaretkami na kefirze.
Przepis na 2 porcje.
300 ml kefiru
150 ml mleka
1 łyżka cukru
1,5 łyżki żelatyny
1 galaretka Pink Margarita Winiary
1 pierniczek
owoc granatu
Galaretkę przygotowujemy wg przepisu, zostawiamy do stężenia, a następnie kroimy w drobną kostkę. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami mleka, zostawiamy żelatynę aż napęcznieje. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy napęczniałą żelatynę i gotujemy do rozpuszczenia żelatyny, masę studzimy, następnie dodajemy kefir, mieszamy i przelewamy do szklanek wypełnionych pokrojoną galaretką, a w połowie posypanych startym piernikiem. Zostawiamy do stężenia w lodówce na godzinę.Powierzchnię deseru posypujemy resztą galaretki, ziarnami granatu i sokiem granatu. Smacznego!
No ba, jestem przekonana że było pyszne!
A do tego wygląda równie apetycznie 😉