Zupa krem z marchwi i pomarańczy

Prosta i pyszna zupa z marchewki i puree z pomarańczy w orientalnym stylu,( które przygotowałam sama w slow cooker) podana z dzikim ryżem i ryżem długoziarnistym. Zupa jest nie tylko  dietetyczna ale i wegetariańska. Przygotowana na lekkim warzywnym wywarze z dodatkiem chili i indyjskiego curry.
Na blogu już jest przepis na zupę krem marchewkową, oraz na wiele innych zup kremów.
Zupa krem z marchwi i pomarańczy, przygotujcie wg tego przepisu, gdyż nawet Ci co nie lubią marchewki w zupie powiedzą, że zupa jest bardzo smaczna!

Zupa krem z marchwi i pomarańczy
Zupa krem z marchwi i pomarańczy

  • 1/2 litra wywaru warzywnego
  • 1 szalotka
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki puree z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki curry indyjskie Kamis
  • szczypta chilli
  • ryż dziki i ryż długoziarnisty
  • 2 łyżki śmietanki 30%

Ryż był ugotowany przy okazji przygotowania gołąbków i wątróbki.

W rondelku podgrzewamy oliwę, szklimy na niej drobno pokrojoną szalotkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy startą marchewkę i dusimy.  Podgrzewamy wywar warzywny i wlewamy do rondelka. Dodajemy puree pomarańczowe, mieszamy i zagotowujemy, a następnie miksujemy blenderem, ale niezbyt dokładnie. Dodajemy do zupy indyjskie curry, oraz odrobinę chill do smaku. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia 2-3 minuty. Jeśli zupa jest za gęsta dolewamy trochę wrzącej wody lub śmietankę. Podajemy zupę z dwoma gatunkami ryżu i oregano.

Smacznego!

SAM_0855

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

4 myśli nt. „Zupa krem z marchwi i pomarańczy

  1. Pingback: Zupa z marchewki z groszkiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.