Puree pomarańczowe z dodatkiem wanilii

Teraz mamy okres tanich pomarańczy, aż szkoda tego nie wykorzystać. Kupiliśmy ich sporo, z części zrobiłam nalewkę pomarańczowo-kawową, a z pozostałych postanowiłam przygotować również coś dobrego: puree pomarańczowe z dodatkiem wanilii. Użyłam całej laski wanilii. Nie zamierzałam jednak stać przy garnku i mieszać, oraz pilnować, czy coś się przypala. Postanowiłam wykorzystać wolnowar, czyli slowcooker, o którym pisałam tutaj.

Puree pomarańczowe z dodatkiem wanilii jest idealnie gładkie 🙂

puree pomarańczowe z wanilią

Takie pomarańczowe puree można wykorzystać jako nadzienie do naleśników.

wolnowarPolecam również danie w tym samym klimacie: pomarańczowe tosty francuskie

12 pomarańczy
4 łyżki cukru waniliowego
1 laska wanilii
250 g karmelizowanego cukru (grube kryształy)
sok z 1 cytryny
skórka z 1 pomarańczy, posiekana drobno

Obrane ( bez skórek i błon) i pokrojone w cząstki pomarańcze umieszczamy żaroodpornym naczyniu wolnowaru, dodajemy sok z cytryny i drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Włączamy slowcooker na drugi stopień gotowania, przykrywamy, gdy pomarańcze puszczą sok, dodajemy cukier i wanilię, gotujemy pod przykryciem 10 godzin aż płyn odparuje (wstawiłam o 20.00, a o godz. 6.00 zajrzałam do garnka). Następnie zdejmujemy pokrywkę wyjmujemy wanilię i zawartość naczynia miksujemy na gładkie  puree. Pycha! jeśli dla kogoś puree jest za mało słodkie może dodać więcej cukru.
wolnowarpuree pomarańczowe z dodatkiem wanilii
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Puree pomarańczowe z dodatkiem wanilii

  1. Pingback: Zupa krem z marchwi i pomarańczy - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Zachwycona Pani kulinarnym talentem, postanowiłam zakupić wolnowar i jutro przetestuję to puree. Liczę, ze poleci Pani jeszcze wiele potraw do tego urządzenia i nie będzie to zbędny zakup. Rozumiem, źe to puree po zapasteryzowaniu moźna dłuźej przechowywać? Ile wyvhodzi z tej porcji? Pozdrawiam.

    • 5 słoiczków. Mam jeszcze 2 słoiczki i nic się z nimi nie dzieje złego, a rok temu były robione. A co do wolnowaru proszę ugotować w nim rosół! A golonki jakie są ekstra 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *