Pomarańczowe naleśniki z sokiem Tymbark

Zdrowe śniadanie dla każdego znaczy coś innego. Jednym wystarcza na śniadanie miseczka płatków zbożowych z mlekiem, inni muszą mieć jajecznicę z wędliną, niektórym wystarczy szklanka soku owocowego lub warzywnego, ale są tacy co nie jedzą wcale śniadania. Ci ostatni robią sobie wielką krzywdę, gdyż śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który powinien być smaczny, ale i zdrowy.

Pomarańczowe naleśniki

W naszym weekendowym śniadaniu, znajdują się od czasu do czasu zamiennie z jajecznicą naleśniki, które zawsze przygotowuje Piotrek. Tym razem przygotował swoje popisowe pomarańczowe naleśniki, wykorzystując mój ulubiony sok pomarańczowy zamiast mleka w cieście.
Do przygotowania naleśników można wykorzystać sok z pomarańczy, ale jeśli mamy pod ręką 100 % sok pomarańczowy od Tymbarka to mamy spore ułatwienie, nie potrzebujemy brudzić wyciskarki do cytrusów tylko odkręcić nakrętkę. Dodatkowo na stole znalazła się szklanka soku pomarańczowego Tymbark jako 1 z 5 porcji owoców, warzyw, czy soku jakie powinniśmy przyjmować każdego dnia. Pomarańczowe naleśniki z sokiem Tymbark to jest idealne śniadanie, które dostarczy nam energii i zapewni dobre samopoczucie na cały dzień. Gdybyśmy pokusili się aby z tych naleśniki przygotować crêpes Suzette to byśmy mieli potrójnie pomarańczowe naleśniki, gdyż sok pomarańczowy byłby w cieście, w masie do karmelizowania naleśników i w szklance, nie licząc cząstek pomarańczy w nadzieniu.

Pomarańczowe naleśniki

Składniki na 2 duże naleśniki: 

1/2 szklanki mąki pszennej,

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,

1/3 szklanki soku pomarańczowego Tymbark

2 jajka,

szczypta soli,

olej do smażenia,

1 pomarańcza,

175 g  serka homogenizowanego waniliowego

2 kostki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:  W miseczce roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, wlewamy sok pomarańczowy i za pomocą trzepaczki dokładnie łączymy składniki. Rozgrzewamy patelnię do naleśników z niewielką ilością oleju. Smażymy 2 duże naleśniki. Obraną z błon pomarańczę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy serek z pokrojonymi cząstkami pomarańczy. Masą smarujemy przestudzone naleśniki. Zwijamy naleśniki i kroimy na skos. Posypujemy tartą czekoladą. Dekorujemy świeżymi listkami melisy aby uspokoić nerwy po tak ekscytującym posiłku 😉 Podajemy do popicia 2/3 szklanki soku pomarańczowego.

pomarańczowe naleśniki

pomarańczowe naleśniki

A Ty zawsze pamiętasz o 1 z 5 porcji warzyw, owoców lub soku na śniadanie?

Więcej pomysłów znajdziecie na Durszlaku w akcji „Szklanka soku na śniadanie”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.