Mini pizza z jajkiem

Niedziela to czas na wszystko i na słodkie lenistwo. A u nas na śniadanie tradycyjnie nasze ulubione jajka, ale jajka w nietypowej odsłonie, jajka sadzone na pizzy z domowym chorizo i świeżymi listkami szpinaku. Ciasto jest prawie takie same jak w podpłomykach.
Pamiętacie o kodzie rabatowym kod: Straga upoważniającym do rabatu 25% na zakupy w hurtownia-oliwy skąd pochodzą wykorzystywane przeze mnie niefiltrowane oliwy z oliwek. Zniżka nie obejmuje produktów promocyjnych i przecenionych, minimalne zamówieniowe by zniżka zadziałała to 50 zł.

Przepisów na różnego rodzaju szukajcie w zakładce Przepis na pizzę.

Mini pizza z jajkiem i szpinakiem bardzo nam smakowało.

Mini pizza ze szpinakiem

Podstawowym składnikiem mini pizzy jest mąka, sól, oliwa, ciepła woda i suszone drożdże. Kiedy nie wiemy  co przygotować do jedzenia na śniadanie to takie mini pizze są idealnym rozwiązaniem, są bardzo sycące i do tego bardzo smaczne, można je również przygotować na kolację. Mi takie pizze smakują w każdym wydaniu,dobrze się komponują nawet ze słodkimi dodatkami..  Do przygotowania 2 stuk pizzy wystarczy 2/3 szkl. mąki + trochę do podsypania, 1/3 szklanki ciepłej wody, 1 łyżka oliwy Basso Sansa , szczypta soli, 1/2 łyżeczki suszonych drożdży, oraz 2 jajka, kawałek chorizo pokrojony w plasterki, świeże listki szpinaku i sól z pieprzem do smaku.

Mąkę zagniatamy z drożdżami, oliwą, ciepłą wodą, solą na elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na 2 części, układamy ciasto na papierze do pieczenia formując dwa okrągłe placki. Zostawiamy na ok. 15 minut do podrośnięcia, ranty podnosimy trochę do góry aby jajko nie wypłynęło. Placki obkładamy listkami szpinaku, plasterkami chorizo, w środek wbijamy surowe jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Mini pizze z jajkiem wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni i pieczemy 20 minut.

Polecam!

Mini pizza z jajkiemMini pizza z jajkiem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Mini pizza z jajkiem

  1. Pingback: Mini pizza z łososiem, szpinakiem i serem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *