Niedawno robiłam pyszny mus czekoladowy na bazie bitej śmietany. Dzisiaj był taki ciepły dzień, postanowiłam go ponownie przygotować tym razem z dodatkiem świeżych truskawek, które jeszcze pojawiają się na bazarach.
Mus czekoladowy jest delikatny jak puch, a z dodatkiem świeżych owoców w tym przypadku truskawek jest bardzo smaczny.
Pyszny deser z truskawkami i czekoladą:
Mus czekoladowy:
330 ml śmietany 30%
1 łyżeczka cukru pudru
200 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo 250 g truskawek
Śmietanę ubić trzepaczką (ja korzystałam z Triblade) wraz 1 łyżeczką cukru pudru. W kąpieli wodnej rozpuścić połamane kostki czekolady wraz z 1 łyżką wody. Połowę rozpuszczonej czekolady wlewać powoli do ubitej śmietany, jeszcze raz całość ubić i schłodzić w lodówce.
Truskawki układać w pucharkach, na nich kładziemy mus czekoladowy, ponownie układamy truskawki i polewamy roztopioną czekoladą, schładzamy w lodówce.
Wierzcie mi deser był bardzo pyszny:) Polecam